To je to što me zanima!

U tijeku referendum na Krimu: Pripojenje Rusiji gotova stvar

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Očekuje se da će većina izglasati pripojenje Rusiji koja je tamo već strateški razmjestila svoje vojnike. Zasad sve protiče mirno na glasačkim mjestima
Vidi originalni članak

Krimski poluotok u nedjelju glasuje o pripojenju Rusiji i izlasku iz Ukrajine. Očekuje se da će referendum uvjerljivo proći jer se 58 posto birača izjašnjava kao Rusi, Ukrajinci čine 24 posto, a 12 posto Tatari, sunitski muslimani. 

Ukrajinske vlasti kažu kako neće priznati referendum, kao ni međunarodna zajednica koja tvrdi da je on nezakonit i neustavan. Zapadne sile u Vijeću sigurnosti UN-a pokušale su zaustaviti referendum, no Rusija je stavila veto i to nije prošlo. 

Pitanja na referendumu su 'Jeste li za uključivanje Krima u Rusku Federaciju kao federalnog subjekta?' i 'Jeste li za obnovu krimskog ustava iz 1992. i statusa Krima kao dijela Ukrajine?' što znači da će se danas u svakom slučaju odlučiti o samostalnosti Krima od Ukrajine. 

Ruski izvori javljaju da 10.000 vojnika 'nedavno formiranih krimskih oružanih snaga osigurava da referendum prođe mirno'. 

Odaziv birača je jako velik, procjenjuje se oko 80 posto. Barem 50 posto svih birača treba izaći na referendum da bi bio valjan. 

Svijet i dalje strahuje od eskalacije sukoba jer su u subotu Ukrajinci tvrdili da su Rusi s četiri helikoptera, tri oklopna vozila i 80 vojnika zauzeli selo Strilkove u regiji Herson.

Kyiv Post piše kako je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova zbog toga izrazilo "snažan i kategoričan prosvjed". Ukrajinci također traže da Rusi odmah povuku svoje vojne snage s ukrajinskog teritorija. Kažu da će odgovoriti svim sredstvima kako bi zaustavili rusku invaziju. 

Idi na 24sata

Komentari 267

  • jabuka5 17.03.2014.

    neznam , hoće li pomahnitali Putin , stati na ovom , ili ide dalje , pa ima još rusa u Ukrajini , zašto nebi pokušo , kad ovako lagano ide,,,,,,,,,, bojim se ovoga , Bog je dao znak , kipovi istovremeno proplakali , a Putin se ne brine......to bi boglo biti , veliko zlo....za sav svijet,,,,

  • efteling 17.03.2014.

    Kockali se i izgubili....Dobili po nosu...Sad bih pitao vladu ukrajinsku vladu sa ulice koliko su zadovoljni ostvarenim rezultatima i podrskom Zapada?i kakve su im perspektive?Mozda Klicko odgovori?

  • jožek2 16.03.2014.

    Zanima me dali se volja građana na referendumu treba i mora priznati i provesti, jer EU poručuje da neće priznati referendum, dali je to demokratski?

Komentiraj...
Vidi sve komentare