To je to što me zanima!

Krvnik koji je raketirao Banske dvore gađao je civile u Gospiću

Jedan od dvojice kojeg policija sumnjiči za bombardiranje Gosipića 4. kolovoza 1995. je pilot kapetan prve klase, zapovjednik eksadrile u 105. puku Ratko Dopuđa (62)
Vidi originalni članak

Ratko Dopuđa (62) prošli mjesec ispitan je na saslušanju u zgradi Specijalnog suda u Beogradu jer ga se tereti da je kao pilot zrakoplova JNA sudjelovao i u raketiranju Banskih dvora 1991. On i još četvorica ispitani su na zamolbu Hrvatske da su kao bivši piloti JNA, na temelju kaznene prijave da su 1991. godine raketirali Banske dvore s ciljem ubojstva predsjednika Franje Tuđmana.

Hrvatsko tužiteljstvo ih tereti da su raketirali Banske dvore u vrijeme sastanka Tuđmana, Mesića i Ante Markovića, s ciljem da ubiju Tuđmana te da su time izvršili ratni zločin.

Obrana, pak, tvrdi da su ovi navodi tužiteljstva netočni, već da je "eksploziju u Banskim dvorima po nalogu Tuđmana izveo bivši general JNA Petar Stipetić, koristeći zračna borbena sredstva iz zauzetih skladišta JNA".

NA ZAMOLBU HRVATSKE Raketiranje Banskih dvora: U Beogradu ispitali pilote JNA

Ratka Dopuđu, inače državljanina Srbije, kao i Milana Perića koji je hrvatski državljanin, sada policija sumnjiči da je za vrijeme oružanog sukoba između hrvatske vojske te policije i paravojnih postrojbi pobunjenih Srba, odlučili neselektivno iz zraka napadati naseljeno središte Gospića, a znajući da će djelovanje razorih avio bombi po gusto naseljenom središtu Gospića ubiti i  ozlijediti civile te prouzročiti razaranje.

U VRIJEME OLUJE '95. Bombardirali Gospić iz aviona: Policija osumnjičila dvoje ljudi

Dopuđa je tada imao 38 godina i bio zapovjednik  105. Vazduhoplovne brigade Srpske vojske Krajine. Milan Perić tada je imao 46 godina i bio bio zapovjednik 92. mješovite avijacijske brigade Vojske Republike Srpske.

Nedostupni su, raspisane potrage za njima..

Toga dana oko 17.20 sati, zrakoplov Vojske Republike Srpske Krajine je s 11 avio bombi, bez odabira vojnog cilja, napao Gospić. U napadu po Ulici Antuna Mihanovića poginuo je 32-godišnjak, 18-godišnjakinja te 14-godišnja djevojčica, dok su 63-godišnjakinja i 16-godišnjak ozlijeđeni. 

U Ulici Vile Velebita ozlijeđeno je jednoipolmjesečno dijete, 19-godišnjakinja, 20-godišnjak i 51-godišnjakinja, dok je 39-godišnji pričuvni policajac ozlijeđen ispred Policijske uprave ličko-senjske. 

Protiv osumnjičenih je nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava, a s obzirom da su osumnjičeni nedostupni pravosudnim tijelima Hrvatske, za njima su raspisane potrage.  

Idi na 24sata

Komentari 19

  • ain stein 23.01.2019.

    Zar za Tudmana i drustvo nisu vrijedile zracne uzbune. Zar nisu trebali otoci u skloniste.......

  • trlababalan99 23.01.2019.

    Jbg...kriv je jer je promašio. Spasio bi nas možda od HDZ pošasti, njihovog lopovluka, pljačke, privatizacije, protjerivanja ljudi..

  • trabant_2 23.01.2019.

    Vama je svaki metak koji je ispaljen prema vama ratni zlocin a vasi nisu

Komentiraj...
Vidi sve komentare