To je to što me zanima!

Lalovac o rebalansu: Prvi puta sve komponente BDP-a rastu

Imamo prvi puta zadovoljstvo da nema povećanja deficita, a isporučit ćemo sve usluge. To su dobre vijesti i činjenice. Stvari koje su se dogodile, rekao je premijer
Vidi originalni članak

Vlada je sa današnje sjednice Saboru predložila rebalans proračuna za 2015. te privremeni tromjesečni proračun za 2016. godine. 

- Imamo bolje makroekonomske pokazatelje nego smo planirali. Projekcija gospodarskog rasta sa 0,5 raste na 1,1 posto - kazao je ministar na početku sjednice i objasnio da je to razlog za rebalans proračuna.-

- Prvi put sve komponente BDP-a rastu. I to značajno rastu. Prihodi su puno pozitivniji nego smo prvotno planirali. Prihodi se povečavaju za 1,8 milijardi kuna - kazao je Lalovac i dodao da je najznačajnijini rast u PDV-u.

- Rashodovna strana se povećava za isti iznos kao i prihodovna, a najviše se povećava za dva ministarstva. Na MUP oko 111 milijuna kuna, a Ministarstvu znanosti za oko 300 milijuna kuna - kazao je Lalovac te dodao da povećanje materijalnih rahoda "ne utječu na deficit".

- Kada gledamo cjelokupni deficit on će ostati na istoj razini, 3,8 posto BDP-a - rekao je ministar.   

- Imamo prvi puta zadovoljstvo da neće biti povećanja deficita, a isporučit ćemo sve usluge. To su dobre vijesti i činjenice. Stvari koje su se zaista dogodile - kazao je premijer Zoran Milanović. 

- Čak i rast od 1,1 posto bi mogao biti i veći - kazao je Lalovac i naglasio da su bili konzervativni u procjeni, na što je Milanović dodao da "treba oprezno". 

- Iskorištenost EU fondova je višestruka. Skoro smo u pola godine došli do 3 milijarde kuna, a prošle godine je to bilo 1,2 milijarde kuna - kazao je Lalovac.

- Prošle godine smo imali deficit od 9,6 milijardi kuna, a ove godine je 5,6 milijardi kuna. To je razina kamata koje plaćamo. Primarni deficit smo sveli na nulu. Javne financije smo doveli u razinu primarnog suficita - kazao je Lalovac i dodao da će izvršenje proračuna 2015. godine "biti pozitivno".

Iako prosvjetarski sindikati prijete štrajkom ako ne dobiju 4-postotno povećanje plaća, ministar obrazovanja Vedran Mornar kazao je kako Vlada ne može osigurati ta sredstva, koja bi u slučaju traženog povećanja iznosila 300 milijuna kuna.

Sredstva koja su rebalansom namijenjena Ministarstvu obrazovanja, bit će namijenjena za isplatu plaća i jubilarnih nagrada, gradnju škola i naknadu za prijevoz.

Idi na 24sata

Komentari 59

  • ina67 16.09.2015.

    Konačno malo optimizma. Mnogi koji ovdje pišu šteta što se nisu javljali i prijašn jih godina kad ovako dobro poznaju ekonomiju i zašto nisu prijašnjim vladama pomagali i davali savjete. Tako to rade i naši vrli akademici, ekonomisti zavukli se u mišju rupu. Od njih nikakve koristi što je pokazao i Karamarko kAD JE DAO DA SE EKONOMSKI PROGRAM RADI U DRUGOJ DRŽAVI, ZAR NIJE ON SAM REKAO S TIM ŠTO MISLI O SILNIM stručnjacima kod nas. I sad imamo plan kojeg narod ne smije vidjeti.

  • Gordana Firšt 16.09.2015.

    Lalovac zna kak se to dela, maži sim maži tam dok ne zletiš z vlade van!

  • colonelo 16.09.2015.

    ... drug se zadužio 25 milijardi kuna kako bi zaradio 1,8 milijardi ? ... i još dobio 3 milijarde iz EU fondova ? ... niš' ne kužim ?!?! ... strava ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare