To je to što me zanima!

Lalovac predlaže otpis dijela glavnice kredita u švicarcima

Gostujući u Dnevniku Nove TV ministar financija je komentirao najnovije zaduženje na inozemnom tržištu i osvrnuo se na moguća rješenja problema dužnika u CHF
Vidi originalni članak

Gostujući u Dnevniku Nove TV ministar financija Boris Lalovac je komentirao najnovije zaduženje na inozemnom tržištu i osvrnuo se na moguća rješenja problema dužnika u švicarcima.

- Mijenjamo kredite sa 6 posto na kamatu od 3 posto. To znači u budućnosti smanjivanje deficita i kroz smanjenje kamate. To je isto kao da stambeni kredit od 6 posto zamijenite s kreditom od 3 posto kamate', rekao je Lalovac, ističući da je Hrvatska izdala obveznice po povijesno najnižoj kamatnoj stopi. 

Na pitanje kada se može očekivati dogovor oko stambenih kredita u švicarcima?

- Ono što su banke zasad ponudile nije konačno rješenje, ja se nadam da će ipak krenuti na pravo rješenju, a to je da se ipak krene smanjivati glavnica, a ne samo da se vrati ključeve stana. To je ono što Ministarstvo financija predlaže i nudi određena rješenja, da se može otpisati dio glavnice i da to bude porezno rasterećenje.

Lalovac je rekao kako će biti štednje i racionalizacije kako bi se smanjio deficit.

- Cilj nam je da možemo vući EU fondove, a cilj nam je svakako i da provodimo reforme.

Istaknuo je da je cilj svakako povećati efikasnost javne uprave. 

- To je zapravo ono što cijelo vrijeme Komisija i pokušava nama reći, da nije samo cilj rezanje, nego dizati efikasnost - da dobijete više dozvola kada netko traži, da više se okrenemo na efikasnije rješenje, tako da ćemo vidjeti. Jedan dio je racionalizacija ponovno kroz sustav zdravstva, nadamo se i kroz javnu upravu, ali pričekajmo uži kabinet i premijera da odluči koje će to biti reforme u 2015. godini.

Idi na 24sata

Komentari 42

  • mićo 05.03.2015.

    Lalovac kao i guverner i ostali naši političari veliki su igrači banaka.Smanjenje glavnice je ok ali da država to nadoknađuje bankama u krajnju je ruku suludo.To se zove prelijevanje iz šupljeg u prazno. Da se ima volje nešto riješiti išlo bi se u smjeru sudske presude i povratu preplaćenih kamata što predlaže ORAH. Pa oni nas sve skupa debelo zafrkavaju.

  • volim proljece 05.03.2015.

    koliko i tko ce to platiti?

  • arwin 05.03.2015.

    Ovi crveni postali od neoliberala preko noći postali ortodoksni komunisti. Svima opraštaju dugove a državu zadužuju svakih par mjeseci za nove milijarde eura. Kokoš bez glave bi provodila konzistentniju politiku. Jedina sreća je što nismo neovisni pa bankari lako suspendiraju njihove gluparije.

Komentiraj...
Vidi sve komentare