To je to što me zanima!

Latvija: Tisuće građana traži ostavku premijera

Tisuće prosvjednika okupilo se pred parlamentom tražeći ostavku latvijskog premijera Aigarsa Kalvitisa, kojeg optužuju za zloporabu vlasti
Vidi originalni članak

Tisuće prosvjednika okupile su se u četvrtak poslijepodne ispred latvijskog parlamenta u Rigi tražeći ostavku premijera Aigarsa Kalvitisa, kojeg optužuju za zloporabu vlasti.
Premijer je otišao u Lisabon na summit Europske unije, ali se zbog novonastale situacije odlučio vratiti već u četvrtak navečer, rekli su vladini dužnosnici. Na prosvjedu se okupilo oko 5000 osoba, prema podacima policije. Riječ je o jednom od najvećih skupova na ulicama glavnoga grada otkad je Latvija postala neovisna 1991. Prosvjednici su se pobunili protiv smjene šefa ureda za borbu protiv korupcije Aleksejsa Loskutovsa, a taj je ured teoretski neovisan o vladi. Loskutovs tvrdi kako je nedužan i najavio je da se namjerava boriti kako bi se vratio na mjesto šefa ureda i drži da je riječ o osobnoj antipatiji koju prema njemu osjeća premijer. Prema izvorima vlade, glavni tužitelj Latvije Janis Maizitis je tražio od premijera da odustane od svoje odluke i podsjetio da samo parlament ima ovlasti smijeniti šefa ureda za borbu protiv korupcije. Ministar vanjskih poslova Artis Pabriks se javno u četvrtak ogradio i zatražio ponovno razmatranje te mjere radi rastućeg nepovjerenja prema vladi, parlamentu i sudskim vlastima. O toj će aferi parlament raspravljati sljedećeg tjedna.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare