To je to što me zanima!

Ledeno doba: U prenoćištu mogu biti od 14 do 9 sati

Beskućnici se griju stojeći u skućenoj drvenoj baraci punoj smeća. Stoje jedan kraj drugog i nastoje ne misliti kako je vani i do minus deset...
Vidi originalni članak

Svjetlost žarulje na stropu male drvene barake u blizini zagrebačkoga Glavnoga kolodvora jedini je izvor topline za devet beskućnika. Mala daščara koja služi za odlaganje smeća jedino je mjesto na kojemu mogu biti dok je prenoćište zatvoreno. Skučen prostor, hrpa smeća koja ih okružuje i nesnosni smrad koji se širi ne smetaju im dok je vani minus deset stupnjeva, kao u četvrtak.
- Stojimo kao sardine jedan do drugog i pokušavamo ne misliti na hladnoću. Mene najčešće spasi pomisao na kćer Valentinu (28), koja me ponekad posjeti. Ona je jedini razlog zbog kojeg živim - rekao je Rajko Mišić (55), koji u prenoćištu provodi već deset godina. Čak dvije jakne, prsluk i četiri dolčevite od smrzavanja spašavaju Milana Šarića (39), koji se ne želi gurati u smetlištu. Pokušava se nakratko ugrijati u čekaonicama na željezničkom kolodvoru, ali odande ga brzo otjeraju zaštitari. Tad skita ulicama i prosi. Noću spava u napuštenim zgradama. Priznaje kako ga je često strah da se ne smrzne, a najteže mu je noću jer se nikad ne može dovoljno ugrijati da bi zaspao. I njega, kao i Rajka, grije jedino pomisao na sina (23), kojeg dugo nije vidio.
- Ma smuči mi se čim vidim da pada snijeg. Lakše se preživljava dok je suho - rekao je Milan. Meteorolozi su za petak najavili 'zatopljenje'. U Zagrebu će biti -5 Celzijevih stupnjeva. U Gospiću, u kojem su u četvrtak izmjerili -18 stupnjeva, u petak bi trebalo biti osam stupnjeva toplije.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • susjed 28.01.2010.

    Di ste bili ljetos dok sam cijepao drva svirali ste qurcu a sad plač,klasični cvrčak i mrav !!!!!!!!!!!!!

  • user_44123 28.01.2010.

    ma biti če nas još više u ovoj zemlji gdje je banditos i njemu slićni ,ma strašno i žalosno nema tu sreće ma jebe se njima za radnike trpaju samo sebi

  • 28.01.2010.

    A gdje je ta drvena baraka pa da im se odnese nesto toplo za pojest?

Komentiraj...
Vidi sve komentare