To je to što me zanima!

Leko je čestitao neovisnost i poručio: 'Budimo ljudima ljudi'

Mi ne možemo i ne želimo zatvarati oči na veliki val izbjeglica i migranata. Tu imam poruku za Hrvatsku, ali i Europu – budimo ljudima ljudi, poručio je Josip Leko
Vidi originalni članak

Osmog listopada 1991. godine, ujedinjena Hrvatska je donijela i zadnju važnu ustavno-pravnu odluku na putu prema njenoj punoj samostalnosti i neovisnosti. O značenju tog čina govore i same iznimno teške okolnosti u kojima je ona usvajana. Odlukom Hrvatskog sabora raskinute su sve državno-pravne sveze s republikama i pokrajinama koje su tvorile dotadašnju SFRJ. Hrvatski je sabor tada, morao zasjedati u podrumskim prostorijama Ine u Šubićevoj ulici, jer je samo dan ranije agresorsko ratno zrakoplovstvo raketiralo Banske dvore u suludom i očajničkom pokušaju da eliminacijom najvišeg hrvatskog državnog vrha spriječi neminovni tijek povijesti. Tim riječima započeo je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko svoje obraćanje na svečanom prijemu u prigodi Dana neovisnosti, koji je, uz nazočnosti predsjednika Vlade Zorana Milanovića, posebnog izaslanika predsjednice Republike Vladimira Šeksa, potpredsjednika Sabora i brojnih uglednika iz javnog i političkog života, u četvrtak održan u svečanoj dvorani Ante Starčevića u Hrvatskome saboru.

- Ta podrška, kao i jedinstvo hrvatskog naroda i hrvatskih građana na putu do zajedničkog cilja, neovisne i samostalne hrvatske države izgrađene na parlamentarnoj demokraciji, još je više došla do izražaja u Domovinskome ratu. Legitimna obrana vlastite zemlje od velikosrpske agresije te oslobođenje okupiranih teritorija u Hrvatskoj ni u jednom trenutku nisu bili dovedeni u pitanje. Hrvatska je bila suočena sa razaranjima, velikim materijalnim gubicima i nenadoknadivim ljudskim žrtvama hrvatskog naroda i hrvatskih građana. Nažalost i s embargom i pritiscima međunarodne zajednice - rekao je Leko zahvalivši prije svega svim hrvatskim braniteljima koji nisu oklijevali uključiti se u pravedni i legitimni, obrambeni Domovinski rat. 

- Njihove žrtve, kao i stradanja svih nedužnih civila, mučenih i proganjanih, ostat će upisani zlatnim slovima u povijest hrvatske države. Želim naglasiti mudrost i ustrajnost prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, čije su nas strateške odluke vodile u svim prijelomnim trenucima borbe za neovisnost - nadalje je istaknuo predsjednik Sabora.

- Pridruživanjem Europskoj uniji povećala se i politička odgovornost naše zemlje, kako za stanje u Europi, tako i u regiji, jugoistoku Europe, ali i u širem svjetskom kontekstu. Kao mediteranska zemlja u interesu nam je tješnja suradnja s ostalim mediteranskim zemljama, uključivši zemlje na sjeveru afričkog kontinenta. Prije svega, u interesu nam je da u svim spomenutim zemljama vladaju mir i stabilnost jer se svaka tamošnja politička kriza posredno negativno odražava i na stanje kod nas. Mi ne možemo i ne želimo zatvarati oči na događaje koji su trenutno aktualni, a to je veliki val izbjeglica i migranata. Tu imam poruku za Hrvatsku, ali i Europu – budimo ljudima ljudi - naglasio je Leko dodavši kako se četverogodišnji mandat Hrvatskoga sabora približava kraju te primiče trenutak ponovnog izlaska na izbore kada će saborski zastupnici položiti račune svojim sugrađanima. 

- U tom trenutku svatko od nas se mora nositi s vlastitom savješću i vlastitom odgovornošću – ne samo mi saborski zastupnici, nego i birači koji svojim glasovima odlučuju o smjeru kojim će Hrvatska nastaviti dalje, zaključio je Leko te svim građanima Hrvatske čestitao Dan neovisnosti.

Idi na 24sata

Komentari 55

  • cudak 1 09.10.2015.

    kakva je naša neovisnost

  • nesty 09.10.2015.

    m u pm

  • dom2 09.10.2015.

    Ne mogu slušati a niti čitati čestitke za neosisnost pogotovo od onih koji su na sva usta siktali o detuđmanizaciji. Danas im se fotelja sve više izmiće u treba se uvući narodu jer narod vjeruje što mu netko kaže čak i da dobro žive samo to još ne shvača. Ali kad to narodu kaže Milanović onda nas prosvijetli. U čestitanju traba biti iskrenosti ali ovdje...

Komentiraj...
Vidi sve komentare