To je to što me zanima!

Letta podnosi ostavku: Italiji i treća vlada u tek godinu dana

Premijer odlazi na zahtjev svoje stranke. Nije pokrenuo gospodarstvo i smanjio nezaposlenost. 'Vladao' je 10 mjeseci. Matteo Renzi bi trebao biti novi premijer
Vidi originalni članak

Nakon što je vodio zemlju svega 10 mjeseci, talijanski premijer Enrico Letta (47) u petak će podnijeti ostavku, piše BBC. Letta je poslušao zahtjev njegove Demokratske stranke koja ga je zatražila da odstupi kako bi se mogla formirati nova vlada. 

U svojoj izjavi za medije Letta je najavio da će ostavku u petak službeno predati talijanskom predsjedniku Giorgiju Napolitanu u predsjedničkoj palači.

Čelnik stranke Matteo Renzi (39) ranije je na stranačkom skupu pozvao na promjenu vlade. Rekao je da Italija više ne može biti u neizvjesnosti

Vrlo je vjerojatno kako će upravo Renzi biti novi premijer Italije. Renzi je osam godina mlađi od Lette, a za šefa stranke izabran je u prosincu prošle godine. Demokratska stranka nada se da će Renzi uspjeti 'uskočiti u Lettine cipele' i formirati novu vladu.

Renzi je kritizirao Lettu zbog nedostatka gospodarskog rasta i zbog nezaposlenosti koja je u Italiji najveća u zadnjih 40 godina. Gospodarstvo je, pak, u zadnjih sedam godina palo za devet posto. 

Iako je Letta pažljivo odabirao svoje izlaske u javnost, činjenica je da nije uspio provesti administrativne reforme niti stimulirati gospodarski rast.

Tako će Italija dobiti već treću vladu u manje od godinu dana. Iako, treba reći kako talijanska javnost, ako je suditi po anketama, baš i ne podržava da Renzi preuzme vlast. Smatra se da nema dovoljno iskustva, budući da se do sada uglavnom bavio samo lokalnom politikom u svojoj rodnoj Firenzi, i tek treba iskusiti pravu političku arenu u Rimu.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • ero3 14.02.2014.

    Jedna zanimljivost : italija je od 1948. imala 63 vlade

  • Ahileja 14.02.2014.

    Politički sustav Italije omogućava pad i zamjenu Vlade kao nešto normalno bez velikih posljedica.

  • Spyke_1 14.02.2014.

    10 mjeseci....pa si ti misli. A kod nas?

Komentiraj...
Vidi sve komentare