To je to što me zanima!

Liječnici 'oživjeli' mrtvo srce i transplantirali ga bolesniku

Srce donora se nakon smrti odmah prebacuje u aparat Organ Care System u kojem doktori u njega upumpavaju krv sve dok ponovno ne prokuca. Zatim ga transplantiraju u pacijenta.
Vidi originalni članak

Anthony Anderson, 58-godišnjak s teškim srčanim problemima prije nekoliko dana dobio je priliku za novi život. Presađeno mu je srce umrlog čovjeka koje je, pod doktorskom intervencijom, kucalo osam sati prije same transplantacije. 

Ova revolucionarna tehnika presađivanja organa prvi put je obavljena prije nekoliko godina, a ni dan danas nije u širokoj upotrebi u svijetu. Doktori pumpaju krv u srce kako bi nastavilo funkcionirati nakon što osoba, čije je srce, umre. Jednom kad srce počne ponovno kucati kirurzi imaju više šanse presaditi organ koji pacijent neće odbiti. 

Konkretno srce koje je dobio Anderson dolazi od donora koji je imao jake ozljede mozga, no mozak mu je i dalje bio "živ". 

- U ovom slučaju je terapija povučena i očekuje se srčani zastoj, izjavio je kirurg Rajamiyer Venkateswaran te dodao kako se srce tada vadi iz donora i stavlja u poseban aparat Organ Care System

Wythenshawe Hospital u Manchesteru jedna od tek četiri bolnice koje koriste ovu vrstu transplantacije, a do sad se pokazala iznimno uspješnom metodom. 

Idi na 24sata

Komentari 7

  • stis01 13.11.2017.

    Slazem se. Ima samo jedna jeziva stvar u tome svemu. A to je da se donor ili navodno osoba koja je u smrtnom stadiju prilikom vadenja organa sva oznoji ili mozemo rec tokom vadenja organa stol je sav mokar ispod nje. To sam cuo od jednog dr koja je prisustvovala tome i rekao mi je da to vise nikad nebi radio

  • milan 13.11.2017.

    Svi bi trebali biti donori...bolje je spasiti neciji zivot nego da organi trunu u zemlji...

  • 12.11.2017.

    Wythenshawe Hospital,vođen University Hospital South Manchester NHS Trust već dugo okuplja jedne od najboljih eksperata za Pulmo Kardio i Thorakalnu kirurgiju na svijetu.Projekat zvan"Srce iz kutije" je velika šansa za pomoć mnogim pacijentima koji nemogu nastaviti živjeti, bez toga da im se izvrši transplantacija.Samo šačica njih na avijetu je dosada imala sreću pomoću metode Kirurga kao Rajamiyer Venkateswaran-a i njegovog tima dobije šansu za transplantaciju i nastavi živjeti.Nadam se,da će svijest o spašavanju drugih života ,uspjeti djelovati na one koji gube svoje drage te ipak,bez obzira na teški gubitak,u budućnosti rezultirati sa više donatora..Koliko god teška i tužna situacija bila kojoj se nalaze bliski onom čije srce će nastaviti kucati,pa makar u tuđem tijelu..

Komentiraj...
Vidi sve komentare