To je to što me zanima!

Liječnici rekorderi: Od Splita i Zagreba bolji su Brod i Našice

OBRADE TRI PUTA VIŠE PACIJENATA: Dok u Slavoniji kardiolozi i neurokirurzi padaju s nogu od posla, oni u elitnim bolnicama rade višestruko manje
Vidi originalni članak

Mnogi su očekivali da najviše pregleda pacijenata u ambulantama na neurokirurgiji ili kardiologiji naprave elitne klinike hrvatskih kliničkih bolničkih centara. No podaci kažu drugačije - Opća bolnica Sl. Brod i OB Našice ogledni su primjer kako i koliko treba raditi.

Pokazatelj za to su podaci Ministarstva zdravlja koje je napravilo analizu rada medicinske opreme i djelatnosti u posljednjih godinu dana. Obuhvaćene su sve bolnice u više kategorija. 

Primjerice, jedan neurokirurg u OB-u Slavonski Brod godišnje pregleda 1529 pacijenata, a neurokirurg KBC-a Zagreb 502. 

Tako tri zaposlena neurokirurga u Slavonskom Brodu godišnje naprave respektabilnih 4587 pregleda, a 14 neurokirurga na KBC-u Zagreb 7028. 

Kod kardioloških pregleda apsolutni pobjednici su vrijedni liječnici OB-a Našice, a svaki od tri zaposlena kardiologa u toj bolnici godišnje pregleda čak 2730 pacijenata, što je ukupno 8190 pregleda. 

Istodobno, na Klinici za bolesti srca KBC-a Zagreb jedan liječnik obavi 461 pregled godišnje, a kako ih je zaposleno 25, to je 11.525 pregleda u godini dana. 

Klinički bolnički centri prednjače kad je u pitanju obavljanje kolonoskopije, a najučinkovitiji su Rijeka i Sestre milosrdnice, koji imaju najviše obavljenih pregleda po uređaju i po jednom doktoru.

Ova analiza bit će smjernica Ministarstvu zdravlja kako potrošiti 250 milijuna kuna za novu opremu bolnica. 

Nove CT ili MR uređaje dobit će bolnice u Zaboku, Koprivnici, Karlovcu, Rijeci, Sisku, Požegi, Osijeku, Našicama, Zadru, Splitu i Dubrovniku te KB Dubrava, KB Sveti Duh, KBC Sestre milosrdnice, KBC Zagreb i Klinika za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” u Zagrebu.

Kvalitetni pokazatelji

Analiza točno pokazuje stanje jer se ne bazira samo na upitnicima, nego i na fakturama koje bolnice šalju HZZO-u za obavljene usluge.

Idi na 24sata

Komentari 123

  • BROCO 27.08.2015.

    I onda ministar zdravlja dovede u Slavonski Brod upraviteljicu iz Gradiske koja nezna hodat po bolnici a prof. i drugi specijalisti iz Broda nemogu biti Ravnatelji stvarno smijesno da jednoj od najboljih bolnica u drzavi mora doci netko sa strane samo zato sto je u SDP -u tako je u ĐĐ dolaze strucnjaci iz HNS stvarno neznam dokle ovako da samo politicki podobni mogu vodit neke ustanove a tko sisa struku

  • Qurcy Ban 27.08.2015.

    Nigdje ne piše koliku plaću imaju doktori u Našicama i Brodu, spram npr. Zagreba i u kakvim uvjetima i s kojom opremom se raspolaže...

  • BLavax 27.08.2015.

    Ha, pa neki nakon posla u državnoj bolnici idu na šljaku u honorarne privatne ordinacije. Eto zašto odrade manje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare