To je to što me zanima!

Liječnici Zagrepčaninu ugradili elektrodu u mozak: Smanjuje simptome Parkinsonove bolesti

U KB Dubrava pacijentu su ugradili bateriju i elektrodu u mozak kako bi smanjili simptome bolesti: 'Već nakon uklanjanja šavova pacijent može voziti bicikl, plivati i vratiti se u svoju svakodnevicu'
Vidi originalni članak

Neurokirurški tim KB Dubrave uspješno je ugradio bateriju i elektrodu u mozak 67-godišnjeg pacijenta iz Zagreba koji više od 10 godina boluje od Parkinsonove bolesti, javlja RTL. Ova nova tehnologija u medicini služi za duboku moždanu stimulaciju te pomaže smanjiti simptome Parkinsonove bolesti. 

- To je najmodernija baterija i elektroda koju svijet poznaje. Radi se o elektrodi koju smo do sada ugrađivali. Ta elektroda bi stimulirala jedan dio mozga i tako bi smanjili simptome Parkinsonove bolesti - rekao je neurokirurg Fadi Almahariq. 

REHIDRACIJA JE NAJVAŽNIJA Savjeti hrvatskih liječnika: Ako se tijekom crijevne viroze pojavi osip - dijete hitno mora liječniku

Kod pacijenta je ugrađena elektroda koja ima mogućnost stimulacije i prikupljanja signala unutar mozga pomoću kojih liječnici mogu adekvatnije pronaći parametre za stimulaciju te tko bolje kontrolirati simptome Parkinsonove bolesti.

- Pacijentu je ugrađena i samopunjiva baterija što znači da ju pacijent može puniti isto kao što puni svoj mobitel. Pacijent se dobro oporavlja. Parametri stimulacije su pogođeni i on je jako zadovoljan - dodaje neurokirurg. 

EKSKLUZIVNO: 24SATA U NEW YORKU Uspjeh Splićanke u čuvenoj američkoj bolnici: 'Tu me dovela ljubav, razmišljam o povratku'

Operirani čovjek se godinama liječio medikamentima, a nakon što je prošao temeljno neurološko testiranje, liječnici su odlučili da će ga operativno liječiti. 

- Čim smo nakon 10 dana odstranili šavove, pacijent može voziti bicikl, plivati i vratiti se u svoju svakodnevicu - zaključio je Almahariq.

 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Ante Portas 23.04.2024.

    U 21. stoljecu se ugradjuju cipovi a ne katode.

  • Mauzer1943 23.04.2024.

    I mojoj susjedi su to ugradili ali nema poboljšanja zdravlja.

  • mno 23.04.2024.

    Osobno sam bio kao pacijent na odjelu u Dubravi radi druge operacije,u sobi skupa sa mnom je bio jedan pacijent kom je urađen isti zahvat koji je uradio dr. Fadi,takav stručnjak i ogroman spas za pacijenta.Pacijent dolazi u teškom stanju a odlazi kao potpuno zdrav čovjek.

Komentiraj...
Vidi sve komentare