To je to što me zanima!

Linić o rejtingu: Nije čudo da pada, imamo velikih problema

Ministar Slavko Linić nije iznenađen ocjenom kreditne agencije Standard & Poor's koja je snizila kreditni rejting Hrvatske. Najavio je da će u 2014. zaustaviti taj pad
Vidi originalni članak

Nije čudo da kreditni rejting pada kad se u isto vrijeme povećavaju deficiti i pokušava restrukturirati javni dug, komentirao je u petak ministar financija Slavko Linić najnoviju ocjenu agencije Standard & Poor's.

Agencija Standard & Poor's snizila je dugoročni kreditni rejting Hrvatske na inozemnu i domaću valutu s BB+ na BB, uz stabilne izglede jer se pretpostavlja da bi se recesija mogla nastaviti i šestu godinu zaredom. 

Standard & Poor's kaže kako smatra da su ekonomske mjere koje hrvatska Vlada poduzima nedovoljne te da je konkurentnost gospodarstva i dalje slaba.

Imamo velikih problema

- Uvijek je pitanje zašto se smatra da je deficit povećan. Uz razmišljanje S&P-ja, treba spomenuti i razmišljanje Europske komisije koja je vrlo jasno rekla da je Vlada u dvije godine pokušala pomoći gospodarstvu kroz smanjenje poreznih opterećenja da bi gospodarstvo bilo konkurentno, a da gospodarskog rasta nema. To znači da u gospodarstvu nakon pet godina krize još uvijek imamo velikih problema. To je razlog zašto je deficit rastao - rekao je Linić  te dodao da 2013. nije bila laka.

- Hrvatska je ušla u EU, što je donijelo više od dvije milijarde kuna rashoda povezanih s članstvom, jedan mjesec država je ostala bez prihoda od PDV-a. Puno je pitanja zašto imamo deficit - rekao je Linić nakon sjednica Savjeta za gospodarstvo.

U 2014. Vlada će zaustaviti pad rejtinga

On smatra da se nije dovoljno proučilo sve Vladine dokumente s kraja 2012. godine koji govore koje će sve mjere biti poduzete da bi se provele strukturne reforme, piše Jutarnji list.

Ocjenjujem da ćemo aktivnim radom Vlade na reformama u 2014. zaustaviti padanje rejtinga, a možda ga i popraviti - izjavio je ministar te napomenuo kako osim rejtinga agencija očekuje i ocjenu Europske komisije nakon rebalansa proračuna.


Idi na 24sata

Komentari 78

  • 25.01.2014.

    Ma bjavo djuže S.Liniću. Znamo mi da ti nisi ništa kjiv. Kjiv je ovaj najod koji te je izabjao.

  • Ragusino 25.01.2014.

    Postoji jednostavan izlaz iz krize..Buducim da smo clanica EU,a i NATO pakta,nama vojska vise nije potrebna.Sta ce nam brdo vojnih aviona,helikioptera,stotine generala koji ne rade nista,a da ne spominjem tisuce oficira,bojnika,pribojnika itd.Samo se sepure u svojim uniformama,uzimaju enormne place a nista se ne dogadja.Oni muzu ogroman novac iz drzavne kase,a sansa za jos jedan rat vise ne postoji(osim ako se ne pokoljemo medjusobom)..EU i NATO su dovoljna zastita za malu zemlju i sav taj novac koji se nemilosrdno baca na nepotrebno,bi trebalo usredotociti na povratak duga,otvaranje novih poslova itd.Drzavna policija je dovoljna za kontrolu mira i kriminala u trenutnoj situaciji,a uz to imamo i jako puno zastitarskih tvrtki.To treba napraviti i kraj krize bi bio na pomolu..A ovi vojnici neka lijepo uloze u modernu tvornicu vrhunskog digitalnog naoruzanja,tu se zaposle,pa nek prodaju po svijetu oruzje cobanima kojima treba rat i eto im jos vecih zarada..

  • Satnik Dušan Jugović 25.01.2014.

    Neka otvori još par Ureda dobrodošlice, jedan u svakom zaseoku, to će sigurno pomoći.

Komentiraj...
Vidi sve komentare