To je to što me zanima!

Linić: Postoji izlaz, još je rano govoriti o suradnji s MMF-om

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Rekao je da u 2013. neće biti problema sa zaduživanjem i proračunskim minusom, te da će Vlada RH u idućoj godini pronaći novac potreban za pokrivanje minusa
Vidi originalni članak

Ministar financija Slavko Linić rekao je da u 2013. godini neće biti problema sa zaduživanjem i proračunskog minusa, te da će Vlada u idućoj godini pronaći 28 milijardi kuna koliko je potrebno za pokrivanje minusa. Dodao je da tečaj kune i likvidnost nije ugrozio pad rejtinga, a s obzirom na to da će se država zadužiti na domaćem tržištu, ne vjeruje da će rasti kamate. 

- Situacija je jako teška i ovo je dodatno komplicira. Moramo razmisliti o revidiranju proračuna, jer će rashodi za kamate ponovo rasti, ali nećemo dirati mirovine jer je to politički neprihvatljivo - rekao je ministar Linić koji je obećao da neće dirati ni socijalne transfere, a ni dizati poreze i doprinose. 

- Ocjena agencije Standard&Poor's je sljedeća: Hrvatska nema ekonomsku fleksibilnost i političku odlučnost da bi zadržala investicijski rejting. Stručnjaci kao razlog navode spore strukturne i fiskalne reforme, koje su nedovoljne za gospodarski rast i fiskalno uravnoteženje RH. Također, u ocjenu ulazi to što Vlada nije smanjila izdatke za plaće, socijalna davanja i mirovine - rekao je ministar i dodao da su odustali od plana da u siječnju izađu na međunarodno tržište kapitala. Umjesto toga pokušat će s HNB-om dogovoriti mjere koje će dovesti do dovoljno sredstava da se saniraju naše obaveze, piše Dnevnik.hr.

- Naravno da Vlada smatra da i u ovakvoj situaciji postoji izlaz i dalje ustraje na politikama i strukturnim reformama u državnim tvrtkama. Ozbiljno ćemo razmotriti suradnju s MMF-om, jer bi nam još jedan sudionik u provedbi reforme bio od pomoći - zaključio je Linić i dodao kako je ipak prerano govoriti o suradnji s MMF-om. 

Poručio je da će Vlada, unatoč složenoj situaciji, nastaviti s promjenama u državnim tvrtkama, te jačati investicijsku aktivnost i ustrajati na provođenju financijskog restrukturiranja privatnog sektora. 

Idi na 24sata

Komentari 87

  • dahhmal 18.12.2012.

    Kaj nam stalno prijetite MMF-om jer ak oni dođu onda vi morate otići

  • zdepar 18.12.2012.

    kako neuvjerljivo L A Ž U

  • medobrundo007 18.12.2012.

    ovaj linic pola sata prica,a nista ne kaze ...pravi politicar nema sta

Komentiraj...
Vidi sve komentare