To je to što me zanima!

Lista nacističkih zločinaca: Ašner među deset traženih

Centar Simona Wiesenthala objavio je u srijedu popis deset najtraženijih zločinaca iz 2. svjetskog rata, među kojima je i Hrvat Milivoj Ašner
Vidi originalni članak

Prema riječima voditelja Centra Efraima Zuroffa, prvi na tom popisu je Aribert Heim, SS-ovac i liječnik koji je radio u koncentracijskom logoru Mauthausen i koji bi sada mogao imati oko 93 godine. Heim je optužen za ubojstva tisuće logoraša, a iz Centra imaju dobre razloge vjerovati da je Heim još živ.
Nakon njega slijedi Alois Brunner, odgovoran za deportaciju više od 100.000 Židova u Europi u nacističke logore smrti, koji već desetljećima živi u Siriji.
Na trećemu mjestu je ukrajinski emigrant Ivan Demjanjukm, koji je bio čuvar u jednom od nacističkih logora i koji se bori protiv deportacije iz SAD-a.
Na četvrtome mjestu je bivši načelnik ustaške policije u Požegi Milivoj Ašner optužen za ubojstva stotina Srba, Židova i Roma. Prema dostupnim podacima, nakon sloma Nezavisne države Hrvatske (NDH) Ašner je prebjegao u Austriju. Tamo je godinama mirno živio, a u Hrvatsku se vratio nakon proglašenja nezavisnosti, odnosno 1991. godine. Kada je prije tri godine podignuta optužnica, Ašner je prebjegao u Austriju kod sina, gdje se nalazi i danas. Hrvatska je još 22. rujna 2005. godine od austrijskih vlasti zatražila Ašnerovo izručenje.
Peti je Šandor Kepiro, Mađar optužen za sudjelovanje u ubojstvima više od 1000 civila u Srbiji.
Iza nje slijedi Mihail Gorškov, koji je radio kao prevoditelj za njemački Gestapo u Bjelorusiji i koji je optužen za pomaganje u ubojstvima Židova, a sada živi u rodnoj Estoniji.
Sedmi je Soeren Kam, bivši pripadnik SS-a, kojeg traži Danska zbog ubojstva novinara 1943. godine, a osmi Karoly Zentai, bivši mađarski vojnik, koji se u Australiji bori protiv izručenja.
Predzadnji na popisu je Algimantas Dailide, kojem su sudili 2006. u Litvi zbog pomaganja nacistima u lovu na Židove. Osuđen je na pet godina, ali sudac je ocijenio kako mu je zdravlje tako narušeno da ne može odslužiti kaznu.
Na 10. mjestu je Harry Mannil, koji živi u Venezueli. Bivši je časnik estomske političke policije i njemačkih snaga sigurnosti tijekom nacističke okupacije Estonije. Tereti ga se da je sudjelovao u ubojstvima stotina Židova.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • gidu 01.05.2008.

    ma pravi smo-ima nas svugdje...

Komentiraj...
Vidi sve komentare