To je to što me zanima!

Ljevičar i bivši gerilac Petro je novi predsjednik Kolumbije

Šezdesetdvogodišnji Petro izborio je tako neočekivano uvjerljivu izbornu pobjedu, s razlikom od čak 716.890 glasova. U predizbornim anketama dvojica kandidata bila su gotovo izjednačena
Vidi originalni članak

Ljevičar i bivši gerilac Gustavo Petro izabran je na nedjeljnim izborima za novog predsjednika Kolumbije, prvog u kolumbijskoj povijesti iz redova ljevice.

Bivši pripadnik gerilskog pokreta M-19 osvojio je 50,5 posto glasova, a njegov protukandidat, neovisni Rodolfo Hernandez, 47,3 posto.

Šezdesetdvogodišnji Petro izborio je tako neočekivano uvjerljivu izbornu pobjedu, s razlikom od čak 716.890 glasova. U predizbornim anketama dvojica kandidata bila su gotovo izjednačena.

Senator i bivši gradonačelnik glavnog grada Bogote izborio je pobjedu u trećem pokušaju, a u kampanji je obećao borbu protiv nejednakosti besplatnim fakultetskim obrazovanjem, reformama mirovinskog sustava i visokim porezima na neproduktivno zemljište.

U VRIJEDNOSTI 240 MILIJUNA EURA Talijanska policija zaplijenila je preko četiri tone kokaina od kolumbijskog narkokartela

Predložio je i zabranu novih naftnih projekata i najavio provedbu mirovnog sporazuma s pobunjeničkom skupinom FARC i pregovore s gerilskom skupinom ELN.

Za potpredsjednicu kandidirao je Franciju Marquez, koja će postati prva žena crne puti na toj dužnosti u povijesti Kolumbije.

Hernandez, ekscentrični građevinski mandat i nekadašnji gradonačelnik Bucaramange, bio je iznenađenje ovogodišnjih izbora, a najavljivao je manji državni aparat i i financiranje socijalnih programa zaustavljanjem korupcije.

Iako je najavljivao borbu protiv korupcije, Hernandez je i sam pod istragom zbog sumnje da je intervenirao u javni natječaj za zbrinjavanje otpada kako bi osigurao posao kompaniji za koju je lobirao njegov sin. Tvrdi da su optužbe neutemeljene.

Na nedjeljnim izborima glasalo je oko 20 milijuna građana Kolumbije.

BOGATSTVO KOD CARTAGENE U Kolumbiji našli nove dijelove potonulih galija. Skrivaju blago vrijedno milijarde dolara?

"Čestitam narodu Kolumbije što se izjasnio na slobodnim i fer predsjedničkim izborima", izjavio je u priopćenju američki državni tajnik.

"Veselimo se suradnji s novoizabranim predsjednikom Petrom na kontinuiranom jačanju američko-kolumbijskih odnosa i usmjeravanju naših naroda u bolju budućnost", dodao je Blinken.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Veteran❤🇭🇷💝 20.06.2022.

    Nema, ljevičarska agenda pod izlikom ljudskih prava i zaštite okoliša lagano preuzima svijet.Jedan HDZ koji je bio demokršćanska stranka sada je samo na papiru to isto.Sve čestitke Sorošu,Bill Gatesu,Ursuli, Macronu, Bidenu i ekipi na uspješno sprovedenom planu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare