To je to što me zanima!

Lošinj: Otvorili prvi podvodni povijesni park na 15 m dubine

Tematski park u uvali Čikat ima ukupno 11 izložaka koji su postavljeni na dubini od šest do 15 metara, cijela staza raspoređena je u rasponu od 300 metara
Vidi originalni članak

Lošinjski arhipelag dobio je prvi podvodni povijesni park u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe. U srijedu je otvoren tematski park u uvali Čikat s ukupno 11 izložaka koji su postavljeni na dubini od šest do 15 metara, a cijela staza raspoređena je u rasponu od 300 metara. Stari topovi, sidra, amfore kao i replika Apoksiomena ono su što će posjetitelji moći vidjeti. 

- Dio eksponata već se godinama nalazio potopljen u uvali Čikat, a organizacija položaja eksponata i postavljanje novih plod je uspješne koordinacije djelatnika tvrtke Diver Lošinj iz Malog Lošinja i Diver sport center iz Rijeke - rekao je Sanjin Valerijev ravnatelj ronilačkog centra Diver Lošinj i jedan od inicijatora projekta. U Hrvatskoj već postoje slučajevi postavljanja kipova pod morem, na primjer, kip sv. Nikole u Kraljevici, ili podvodne izložbe fotografija u Opatiji, no još nigdje nije napravljen Povijesni podvodni park. Svi izlošci potječu iz Malog Lošinja ili su povezani s njegovom poviješću. Najvredniji izložak je replika Apoksiomena, koja je na dubini od 15 metara postavljena uspravno i u prirodnoj je veličini. 

Ovaj projekt podržali su grad Mali Lošinj, županija kao i Ministarstvo turizma, koje je prošle godine upravo ovom parku dodijelilo sredstva iz fonda za poticanje inovacija u turizmu. Od ideje do realizacije proteklo je dvije godine, što zbog prikupljanja sredstava, kao i zbog loših vremenskih uvjeta prošle zime, koji su dodatno otegli radove na parku.

- Park mogu doći vidjeti svi licencirani ronioci. Osobe koje nemaju ronilačkog iskustva u park mogu zaroniti u pratnji naših instruktora ronjenja. Ulaz u park se plaća, te je posjet parku moguć isključivo pod nadzorom djelatnika tvrtke Diver Lošinj - zaključio je Valerijev.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • vali30 07.08.2013.

    ajme konačno nešto više i bolje od pedalina i banana koje vuče gliser, super ideja, bravo!

  • 07.08.2013.

    "Ulaz u park se plaća, te je posjet parku moguć isključivo pod nadzorom djelatnika tvrtke Diver Lošinj". Pravno ovo ne stoji jer u zakonu ne nalazim ograničenje za mene kao ronioca na dah da doplivam i zaronim na toj lokaciji, bez plaćanja ikakve ulaznice nekoj tvrtki. Da li ta tvrtka plaća koncesiju lookalnoj samoupravi dakle ekskluzivitet za korištenje ove lokacije?

  • fiore 06.08.2013.

    aj napokon nešto novo,a i turistima ne možemo stalno nudit sunce i more!trebalo je odavno nešto ovako osmislit,jer ima turista koji vole podvodni svijet,tj,vole roniti!bravo!!!!!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare