Hvarani primjećuju da ove godine imaju manje gostiju nego inače. Dok jedni smatraju da su glavni razlog previsoke cijene, drugi misle da je Hvar uz Dubrovnik mjesto za elitni turizam i da je skupoća opravdana. U skladu s tim ulaz u jedini noćni klub Veneranda plaća se čak 100 kuna. U tom iznosu nema konzumacije. Cijena ribe po kilogramu u restoranu doseže 400 kuna, kilogram jastoga je 600 kuna, a porcija lignji 100 kuna. Osim hrane, visoke su i cijene pića. Espresso u kafićima je od 8 do 16 kuna, a espresso s mlijekom od 10 do 30 kuna. Gazirani sokovi su od 16 na dalje, a mineralna voda do 18 kuna. Kuglica sladoleda stoji čak 7 kuna, bijeli kruh je 8, a obični slanac 5 kuna. U Istri, u Poreču su također cijene paprene. Espresso na Rivi može se popiti za 7, ali i 14 kuna. Cijena malog piva je visokih 20 kuna, a bočicu od 2,5 dcl vode stoji čak 10 kuna.
DA BISTE SE SUNČALI TREBA PLATITI NAJMANJE 300 KUNA
Najviše cijene su u sklopu barova i restorana Sunčanog Hvara. Ukoliko netko želi, 120 kuna može platiti sendvič, između 70 i 90 kuna stoji cheesburger. Espreso kavu ćete platiti 30 kuna, dok za masažu od 60 minuta treba izdvojiti 790 kuna. Cijene ležaljki i prostora za sunčanje na jednoj od najskupljih hrvatskih plaža - Bonj kreću se od 540 do vrtoglavih 1200 kuna.
KILOGRAM NEKTARINA STOJI ČAK 25 KUNA
Kilogram domaćih nektarina na Hvaru stoji 25 kuna, a za breskve treba izdvojiti 20 kuna. Crno hvarsko grožđe stoji 25 kuna kilogram, rajčica 12 kuna, paprika 10 i šljive 20 kuna.
SENDVIČ ZA 25, A KOMAD PIZZE 30 KUNA
Sendvič u hvarskom fast foodu Lavandera je 25 kuna, a mali komad pizze stoji čak 30 kuna. To znači da ta cijela pizza stoji, u najboljem slučaju, 120 kuna. Najjeftinije mjesto u Hvaru na kojem se može popiti kava i pojesti kolač je kafić Fabrika.
MAKARSKA: U HOTELU GOVEĐI ODREZAK STOJI 250 KUNA
Najskuplji T-bone steak u Makarskoj našli smo u hotelu Park. Goveđi odrezak od 400-450 g tako stoji 250 kuna, sprema se s biokovskim travama, a cijena uključuje i priloge. Direktor Marko Luketina misli da je to pristojna cijena.
DUBROVNIK: BAKLAVA 75 KUNA, CAPUCCINO 18, OMLET 35 KUNA
U hotelu The Pucić Palace može se pojesti najskuplja baklava u Hrvatskoj. Cijena - 75 kuna. U restoranima na Stradunu prosječna cijena esspreso je 15 kuna, capuccina i čaja 19 kn, Coca cole 22 kn, a omleta 35 kuna.
POREČ: PAPRIKE NA TRŽNICI PET PUTA SKUPLJE NEGO U TRGOVINI
Za kilogram paprike na porečkoj tržnici plaćate 30 kuna, dok vam za tu istu papriku u Konzumu treba nepunih 6 kuna. Isto je s nektarinama koje se na tržnici prodaju za 30, a u Konzumu za 17,99 kun