To je to što me zanima!

Mađarska oporba najavila je 'godinu otpora' Viktoru Orbanu

Zastupnici mađarske oporbe pokazali su u četvrtak jedinstvo najavivši da će 2019. za njih biti "godina otpora" konzervativnom premijeru Viktoru Orbanu, dva dana prije novih protuvladinih prosvjeda u Budimpešti
Vidi originalni članak

"Obećavamo da će 2019. biti godina otpora, u parlamentu i izvan njega, oslanjajući se na zajedništvo i suradnju svih oporbenih stranaka", rekli su ti zastupnici, na svečanosti koja je na polarnoj hladnoći prvi put organizirana ispred parlamentarnih zgrada u Budimpešti.

Nakon božićnih i novogodišnjih blagdana oporba, sindikati i civilne udruge nadaju se da će u subotu u prijestolnici okupiti desetke tisuća ljudi kako bi označili početak prosvjeda protiv reforma donesenih u prosincu kojima se smanjuju radna prava.

Zbog tih mjera prije Božića su u Budimpešti i u unutrašnjosti održani prosvjedi koji su trajali više od 10 dana, naišli su na dobar odaziv i ponegdje su bili nasilni.

Oporba traži i odustajanje od nedavne reforme pravosuđa koja prijeti ograničavanjem neovisnosti sudaca te više slobode za javne medije, u zemlji koja je redovito na meti kritike zbog kršenja vladavine prava.

Orbanova stranka Fidesz (desni centar) i njezini saveznici osvojili su na izborima u travnju 48 posto glasova i dvije trećine mjesta u parlamentu, zahvaljujući povoljnom izbornom sustavu. Ta kvalificirana većina omogućuje premijeru da provede ustavnu reformu.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • 03.01.2019.

    Imaju i oni svoje antife.

  • Puky_gbr 03.01.2019.

    Hihihihihihi ....... pa ti tamo oporbenjaci su još jadniji nego ovi naši što je stvarno prilično teško biti.

  • DraženMuhvić 03.01.2019.

    Ono kada hrvatski radikalni desničari podržavaju Orbana koji na svojoj fb stranici promovira kartu Velike Mađarske (u čijem sastavu se nalaze veliki dijelovi sadašnje Hrvatske). Neprocjenjivo...

Komentiraj...
Vidi sve komentare