To je to što me zanima!

Mađarima je nudio Inu da prekrije aferu u Podravci?

TAJNI UGOVORI: Podravka je za dug OTP banci navodno jamčila Ininim dionicama. Sumnja se da je u dogovoru sudjelovao i Damir Polančec...
Vidi originalni članak

Damir Polančec navodno je sudjelovao u sastavljanju tajnih ugovora u kojima stoji da Podravka svoj dug prema OTP banci može vratiti Ininim dionicama. Podravka je, naime, od mađarske OTP banke dobila kredit od 34 milijuna eura pod sumnjivim okolnostima. Sporni ugovor, u kojem su kao jamstvo za kredit nuđene dionice naftne kompanije, potpisao je ondašnji predsjednik uprave Podravke Zdravko Šestak, koji je u pritvoru zbog sumnji u malverzacije u najvećoj hrvatskoj prehrambenoj industriji. Nagađa se da Šestak ne bi takvo nešto odlučio bez savjetovanja s kumom Damirom Polančecom. Spomenuti sumnjivi kredit i ugovor dogovoreni su u siječnju prošle godine dok je Polančec s MOL-om pregovarao o upravljačkim pravima u Ini. Tajnim dogovorima navodno je planirano da MOL, suvlasnik OTP banke, dobije upravljačka prava iako sad ima 47 posto Ininih dionica. Iako iz ugovora nije sasvim jasno kako je Podravka uopće mogla doći do Ininih dionica, nagađa se da su upravljačka prava u Ini trebala biti prodana tako da budu naplaćena preko Podravke. Nakon što se zahuktala afera Spice, u kojoj su uhićeni Podravkini menadžeri, Polančec je navodno s bivšim premijerom Sanaderom otišao u Mađarsku kako bi pokušali umanjiti štetu nastalu otkrivanjem milijunskih malverzacija. Priča se kako su tamo razgovarali s čelnicima MOL-a.

UZIMALI KREDITE DA BI PRIKRILI AFERU SPICE?
1. MOL dobiva većinu
U siječnju 2009. Polančec kao potpredsjednik Vlade s MOL-om potpisuje ugovor kojim ta mađarska kompanija dobiva upravljačka prava u Ini. MOL je kupio 47 posto dionica, ali i dobio većinu u nadzornom odboru. Iako nema više od 50 posto, najveći je dioničar.

2. Mađari daju novac banci
Dok su trajali pregovori Vlade i mađarske naftne kompanije o upravljačkim pravima, MOL u OTP banku, kojoj je suvlasnik, polaže 34 milijuna eura. Banka zatim jednakim iznosom kreditira varaždinsku Fimu. Sve ostaje zabilježeno u tajnom ugovoru.

3. Potpisuju tajni ugovor
Fima se koristi novcem dobivenim od OTP banke za zatvaranje kredita koji je uzela od Meryll Lyncha. Njihovim kreditom menadžeri su kupovali Podravkine dionice. Podravka potpisuje drugi tajni ugovor i daje jamstva OTP-u da će vratiti kredit.

4. Nude i Inine dionice
Kao jamstva Podravka daje depozit od 6,2 milijuna eura, vlastite dionice, čija vrijednost ovisi o stanju na burzi, ali i Inine dionice. Sumnjivi ugovor navodno je potpisao Zdravko Šestak, bivši šef uprave Podravke i Polančecov kum.

O PODRAVCI I INI ONI POJMA NEMAJU
Premijerka Jadranka Kosor izjavila je kako ne zna da su uhićeni za malverzacije u Podravci jamčili dionicama Ine. Ponovila je dobro poznatu tezu da Vlada podupire Državno odvjetništvo i policiju da svoj dio posla odrade do kraja. Upitana je li Vlada odlučila da se Inine dionice založe za kredit Podravci, Kosor je bila kratka i jasna. “Naravno da ne”, kazala je.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare