To je to što me zanima!

Macron 'žali' što Iran odbija dogovor: Nastavit ćemo napore kako bi ih priveli razumu

Neizravni pregovori Sjedinjenih Država i Irana, održani krajem lipnja u Dohi uz posredovanje Europske unije kako bi se deblokirali pregovori u Beču, nisu donijeli "nikakav napredak", ocijenio je Washington
Vidi originalni članak

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je u utorak žaljenje zbog toga što se Teheran i dalje "odbija" dogovoriti o iranskom nuklearnom programu o kojemu se pregovara i obećao je da će nastaviti "sve napore" kako bi se tu zemlju privelo "razumu".

- Iran i dalje odbija iskoristiti prigodu koja mu se nudi da postigne dobar dogovor, kao što su pokazali zadnji pregovori s Amerikancima u Dohi- rekao je Macron primajući novog izraelskog premijera Yaira Lapida u Parizu, u predsjedničkoj Elizejskoj palači.

'ALARMANTAN NAPRADAK' Američki izaslanik: Iran ima nove zahtjeve na pregovorima

- No o ovoj, ali i o drugim temama, nastavit ćemo, u uskoj suradnji s našim partnerima, sve napore kako bismo priveli Iran razumu- dodao je francuski predsjednik, istaknuvši da Europljani žele da se pregovori s Teheranom "završe čim prije".

Neizravni pregovori Sjedinjenih Država i Irana, održani krajem lipnja u Dohi uz posredovanje Europske unije kako bi se deblokirali pregovori u Beču, nisu donijeli "nikakav napredak", ocijenio je Washington.

Svrha pregovora u Austriji, koji su počeli u travnju 2021., jest vratiti SAD u ugovor o iranskom nuklearnom programu, potpisan 2015. (JCPOA), i pridobiti Iran da u cijelosti poštuje svoje obveze iz tog ugovora.

PREGOVORI NISU PREKINUTI Iran: Nuklearni pregovori s SAD-om su u ozbiljnoj atmosferi

Židovska država pak nastoji uvjeriti zapadne sile da ne produljuju ugovor o iranskom nuklearnom programu u zamjenu za ukidanje sankcija Teheranu.

Izraelski čelnici, koji strahuju da bi Iran mogao proizvesti nuklearno oružje - što Teheran niječe - boje se da bi ukidanje sankcija omogućilo Iranu da napuni državnu blagajnu i poveća pomoć svojim saveznicima na izraelskoj granici, poput libanonskog Hezbollaha i palestinskog Hamasa.

Macron, koji se u vezi s tim suglasio s izraelskim gostom, još se jednom zauzeo za dodatne pregovore kako bi se regulirao balistički program i iranski regionalni planovi.

NOVE JEZIVE PRIJETNJE IZ RUSIJE: 'Zapad može zaustaviti jednu od deset naših nuklearnih raketa, provocirate nas da ih ispalimo'

- Suglasni smo s Izraelom o tome da ovaj ugovor neće moći ograničiti destabilizacijsku aktivnost Irana, ali sam više nego ikad siguran da bi te aktivnosti, ako Iran prijeđe nuklearni prag, bile još opasnije- istaknuo je.

Yair Lapid je istaknuo "neslaganje" u vezi s JCPOA-om, ali i sličnost stajališta s Emmanuelom Macronom u vezi s potrebom da se "odgovori" na prijetnju koju Iran, po njegovim riječima, predstavlja za Bliski istok.

- Godine 2018. bili ste prvi svjetski čelnik koji je govorio o potrebi novog ugovora s Iranom koji će biti djelotvorniji, bolje definiran i koji neće imati rok trajanja, uz koordinirani međunarodni pritisak koji će spriječiti Iran da postane zemlja na nuklearnom pragu- rekao je.

TRAŽI SE DOGOVOR Neizravni pregovori SAD-a i Irana o nuklearnom sporazumu završili su bez napretka

- Bili ste tada u pravu, kao što ste i danas. Sadašnje stanje nije održivo. Ono će dovesti do utrke u naoružavanju na Bliskom istoku, što će ugroziti mir u svijetu. Moramo zajedno raditi kako se to ne bi dogodilo- zaključio je.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Ekscem 05.07.2022.

    Razumno je samo što Makron veli ? To mu učiteljica trubi od škole?

  • Old Kresoje 05.07.2022.

    Nastavit ćemo napore kako bi ih priveli razumu,,,,kao nekad Vjetnamce i Alžirce

Komentiraj...
Vidi sve komentare