To je to što me zanima!

Mađarska je potpisala odluku za švedsko članstvo u NATO-u

Mađarski zastupnici odobrili su 26. veljače kao posljednji članstvo u NATO-u nordijske zemlje koja je desetljećima imala politiku vojne neutralnosti.
Vidi originalni članak

Mađarski predsjednik Tamas Sulyok potpisao je odluku koja omogućava ulazak Švedske u NATO savez, objavio je njegov ured u utorak. Mađarski zastupnici odobrili su 26. veljače kao posljednji članstvo u NATO-u nordijske zemlje koja je desetljećima imala politiku vojne neutralnosti. 

"ŠAMPANJAC JE SPREMAN" Švedska sudjeluje u vježbama NATO-a, spremni su za skoro pridruženje vojnom savezu

Stockholm je napustio tu politiku nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine. Mađari su mjesecima odgađali odobrenje švedskog članstva, do posjeta švedskog premijera Ulfa Kristerssona prošli mjesec, tijekom kojeg je potpisan sporazum o prodaji naoružanja. 

Mađarski parlament uputio je odluku predsjedniku na potpis prošli tjedan. Preostale formalnosti, poput pohrane pristupnih dokumenata u Washingtonu, će vjerojatno biti brzo dovršene. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • _vatrogasac_ 05.03.2024.

    Putinu je baš upalio ovaj rat koji je počeo tobože zbog širenja NATO-a, prvo dobije 1300 km nove granice s NATO, ulaskom Finske i sad ulazi i Švedska. Malo je kontra efekt dobio, NATO nikad veći i jači.

  • 05.03.2024.

    Dobrodošla Švedska u NATO! Neka pati kome smeta!

Komentiraj...
Vidi sve komentare