To je to što me zanima!

Madrid i Barcelona sad trebaju misliti na sigurnost građana

Stručnjak za međunarodne odnose i međunarodno javno pravo kaže da Madrid, koji obećava građanima u svim dijelovima Španjolske vladavinu prava, ne bi smio zaboraviti i sam ostati privržen takvoj vladavini
Vidi originalni članak

Kako je između službenog Madrida i Barcelone izostao dijalog, službeno proglašenje neovisnosti je bilo očekivani potez katalonskog parlamenta. Također, i dugo najavljivano aktiviranje članka 155. Ustava Kraljevine Španjolske je očekivani potez, kazao je za 24sata prof. dr. sc. Goran Bandov, stručnjak za međunarodne odnose i međunarodno javno pravo.

POGLEDAJTE GALERIJU:

Bandov kaže da Madrid, koji obećava građanima u svim dijelovima Španjolske vladavinu prava, ne bi smio zaboraviti i sam ostati privržen takvoj vladavini.

- Kako do sada taj članak nikad nije uveden, nismo sigurni što će sve obuhvatiti, ali možemo očekivati raspuštanje katalonskog parlamenta, preuzimanje kontrole na sredstvima javnog informiranja, katalonskom policijom te financijama u Kataloniji. Službeni Madrid obećava građanima Španjolske da će vratiti vladavinu prava u svim djelovima Španjolske, no pri tome ne bi nikako smio zaboraviti i sam biti potpuno privržen vladavini prava - kazao je.

- Službeni Madrid treba hitno otvoriti prostor za dijalog i ustrajno na njemu inzistirati, jer on je zasigurno jedina trenutno poželjna metoda ako se želi izbjeći daljnje eskaliranje napetosti u odnosima između službenih predstavnika u Barceloni i Madridu. I jedni i drugi moraju pri svakom novom koraku biti u potpunosti svjesni kako mir nema kvalitetnu alternativu te moraju prije svega misliti na svoje građane i njihovu sigurnost - kazao je prof. dr. sc. Goran Bandov, stručnjak za međunarodne odnose i međunarodno javno pravo, izvanredni profesor, prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld.

Podsjetimo, katalonski parlament u Barceloni izglasao je u petak popodne neovisnost Katalonije od Španjolske. Španjolski parlament nedugo je zatim odobrio uvođenje izvanrednih mjera u Kataloniji, a one podrazumijevaju preuzimanje upravljanja katalonskom policijom, financijama, javim medijima i telekomunikacijama na rok od šest mjeseci dok ne budu organizirani prijevremeni izbori u Kataloniji. 

U 18 sati bi se trebao održati sastanak španjolskih ministara nakon čega bi mjere trebale stupiti na snagu

Idi na 24sata

Komentari 11

  • ljubica ljubičica_1 29.10.2017.

    Katlonci nisu Španjolci .I trbaju dobit neovisnos.Samo se varaju da će proći bez krvi.Zar mislite da će Španjolci pustit zlatnu koku ?

  • ljubica ljubičica_1 28.10.2017.

    Zašto Madrid želi pošto poto zadržat Kataloniju?Zato što je zlatna koka.Zar vas ovo ne potsjeća na Jugu.Španjolci će silom početi ali nikad niko nije mogo silom nekog zadržat .Katalonci oružje u ruke ako drugačije ne ide .Prvo vas je Frank okupira sa sad Madrid.Sloboda se ne dobija mirnim putem.Jer sa Madridom nema dijaloga.

  • champion_1 27.10.2017.

    svijetom iz sjene vladaju zločinci kojima apsolutno ništa nije sveto. ti monstrumi preko svojih poslušnika koje su kupili novcem kojeg su pak stekli neradom tj lihvarenjem na teret puka preko korumpiranih vlada koje posjeduju guše svaku želju za probitkom i boljitkom ako ona ugrožava njihove interese. ali svijet je na prekretnici, a volaj naroda je jača od bilo kakvog zakona. promijenit će se puno toga iako sad situacija izgleda beznadno, promjene će doći. katalonci imate pravo na svoje mjseto pod suncem, sad je kasno nazad, nedajte se.

Komentiraj...
Vidi sve komentare