To je to što me zanima!

Majka Hava je na današnji dan prije 30 godina izgubila šest sinova i muža: 'Pogubili su ih'

Posmrtne ostatke svojih šest sinova i supruga Hava je pronašla u Tomašici. Živjeti je nastavila, kako kaže, zbog još troje djece – dvojice sinova i jedne kćerke. Kako, ni sama ne zna.
Vidi originalni članak

Na današnji dan prije 30 godina, majka Hava Tatarević ostala je bez skoro svega što je imala u svom životu. Tog 23. srpnja 1992. godine u selu Zecovi kod Prijedora, Hava je sa sinovima Senadom, Sejadom, Nihadom, Zilhadom, Zijadom i Nishadom i suprugom Muharemom, ručala u kući kada su pripadnici Vojske RS došli po njih i odveli ih. Nikada ih više nije vidjela.

Senad je imao 31, Sejad 29, Nihad 24, Zilhad 23, Zijad 20 i Nishad 18 godina.

Posmrtne ostatke svojih šest sinova i supruga Hava je pronašla u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici u Bosni i Hercegovini, dva desetljeća nakon što ih je posljednji put vidjela kako odlaze niz cestu. Ukopani su na kolektivnoj grobnici u Prijedoru.

Živjeti je nastavila, kako kaže, zbog još troje djece – dvojice sinova i jedne kćerke. Kako, ni sama ne zna.

Sinoć je u amfiteatru Memorijalnog centra Kovači u Sarajevu izvedena poema "Hava majko koliko ti je srce", autora Sabita Bekte, posvećena Havi Tatarević, majci šestorice ubijenih sinova iz Prijedora.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • Milokliz 24.07.2022.

    Glavno da srbi stalno spominju Jasenovac za kojeg nemaju pojma šta se dogodilo, a ovo u novijoj povijesti šta su radili nije uopće bitno. Nikad zaboraviti!

  • K_vragu_sve 23.07.2022.

    Devetero djece?! Kako li je samo uspjela?

  • kadćekraj 23.07.2022.

    Koliko puta "Ne ponovilo se", a evo ponavlja se i ponovit će se neka druga Hava...

Komentiraj...
Vidi sve komentare