To je to što me zanima!

Majka kojoj je muž uzeo djecu okupila roditelje u prosvjedu

Okupili smo se jer je neprihvatljivo za djecu to što je sud ročište zakazao tek 31. listopada, a Centar za socijalnu skrb privremenu je mjeru zatražio 1. listopada
Vidi originalni članak

Prijatelji, samohrani očevi i majke, okupili su se u ponedjeljak u 18 sati ispred Palače pravde kako bi podržali Draganu Pejović kojoj je nevjenčani suprug nakon posjeta uzeo djecu i zabranio joj viđanje. Nevjenčani suprug dogovorio se bio s Draganom u Centru za socijalnu skrb da djeca budu kod majke dok sud ne odluči tko dobiva skrbništvo. Usprkos tome nakon posjeta 25. kolovoza, uzeo je djevojčicu od 14 mjeseci i sedmogodišnjeg sina kojem nije biološki otac, no dok je još živio s Draganom zatražio je skrbništvom nad njim pa i dječak nosi njegovo prezime. 

Dugogodišnja Draganina prijateljica Karmen Komljen Petošić osnovala je Facebook grupu "Potpora bezobrazno otetoj djeci Dragane Pejović" koja okuplja oko 1500 podržavatelja. Upravo su putem Facebook grupe i organizirali prosvjed na kojem se okupilo oko 45 ljudi.

- Prosvjedujemo zbog prespore birokracije i obiteljskog zakona. Neprihvatljivo je da se po mjesec dana čeka na ročišta. Naime, sud ročište zakazao tek 31. listopada, a Centar za socijalnu skrb privremenu je mjeru zatražio 1. listopada. Dragana je, štoviše, još u lipnju tražila hitnu privremenu mjeru, međutim, sutkinja joj je rekla da je to nepotrebno jer su djeca ionako kod nje. Ispalo je da ih je otac poslije odveo i prekršio taj dogovor, i nikom ništa - rekla je Karmen Komljen Petošić. Dodala je da je Dragana djecu uspjela vidjeti nakon pet tjedana otkako ih je suprug odveo od nje.

- Djevojčica je nije prepoznavala. To je strašno. Obiteljski zakon se pod hitno treba mijenjati. Zakon definira da obiteljska zajednica prestaje ako jedan od roditelja izbiva četiri tjedna, tako mogu staviti i članak da se mora donijeti hitna privremena mjera skrbništva dok se ne izrekne konačna odluka o skrbništvu - dodaje Komljen Petošić.

Ministrica Milanka Opačić najavila je da radna skupina već radi na izmjenama Obiteljskog zakona. Prosvjednici kažu da neće odustati od svojih zahtjeva te da nikome ne vjeruju na riječ. Poslali su dopis Općinskom građanskom sudu u Zagrebu u kojem pojašnjavaju razloge okupljanja pred Palačom pravde. Dobili su odgovor da se na tome radi u zakonskim okvirima odnosno da će se sve riješiti u roku 60 dana.

- Presporo rješavaju naše probleme i to je nedopustivo. Prvi zahtjev Centru je posla još 29. kolovoza. Nešto se mora mijenjati - zaključila je Komljen Petošić.

Idi na 24sata

Komentari 66

  • riki1980 19.10.2012.

    Najveća diskriminacija u RH napravljena je nad očevima djece čiji su roditelji rastavljeni. Ucviljene jadnice doje jednom sisom djete drugom se igra "prijatelj mamin". Tada majke postaju progresivne glede prijateljstva pa odu malo do teretane dignu guzu ,obnovi se šminka i garderoba a to financira alimentacija.

  • saverb123 19.10.2012.

    ja svoju kcer ne mogu vidjeti ni nakon 6 godina jer je bivsa tako odlucila nasuprot sudskoj odluci,jos nisam nigdje cuo da je majka otela svoje djete,kad ce vise oba roditelja pred zakonom biti ista a ne da zakon i mediji uvjek idu na stranu majke

  • nitach 17.10.2012.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 2 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je teža opomena. Trenutno imate 0 lakih opomena i 1 težu opomenu u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare