To je to što me zanima!

Majka Luke Ritza tražila je veće kazne za maloljetnike

Iako statistike pokazuju porast nasilja među djecom i djece nad roditeljima, jačanje represije ne bi donijelo pomake, suglasnis u u Odboru
Vidi originalni članak

Izvještaji o problemu pretvaraju se u prepisivačku djelatnost. Mi pišemo Ministarstvu pravosuđa, Ministarstvo pravosuđa piše Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi i ništa se ne mijenja - požalila se sutkinja za mladež Jadranka Kos. Kazala je da ju kao suca frustrira što više ne može propisati mjere koje su davale rezultate, a koje se više ne primjenjuju, poput savjetovališnog rada. Upozorila je i na problem neadekvatnih smještajnih kapaciteta, navodeći da su više od 80 posto štićenika odgojnog zavoda u Ivancu djeca s "ozbiljnim dijagnozama". Suzana Ritz, čijega su sina lani nasmrt pretukli njegovi vršnjaci, još jednom je zatražila pooštrenje sankcija za maloljetnike koji ponove kazneno djelo. Podsjetila je da je jedan od napadača na njezina sina dva mjeseca kasnije ponovno sudjelovao u premlaćivanju, iako je tada već znao da je Luka preminuo. I predsjednica Odbora Milanka Opačić smatra da je zakon u tom segmentu manjkav.
Gordana Buljan-Flander s poliklinike za djecu nedopustivim je ocijenila smanjivanje državnih davanja za prevenciju nasilničkog ponašanja, koja su rebalansom državnog proračuna smanjena za više od četiri milijuna kuna. Ministar pravosuđa Ivan Šimonović najavio je da će Hrvatska krajem travnja, u sklopu predstavljanja svoje reforme pravosuđa, od međunarodne zajednice zatražiti novčanu pomoć, kojom bi se financirala izgradnja centara za prihvat maloljetnika i prilagodba postojećih kapaciteta. Najavio je da će novi kazneni zakon, koji bi se pred Saborom trebao naći do kraja godine, naglasak staviti na važnost resocijalizacije maloljetnih počinitelja kaznenih djela.
Iako statistike pokazuju porast nasilja među djecom i djece nad roditeljima, jačanje represije ne bi donijelo pozitivne pomake, suglasni su sudionici sjednice saborskog Odbora za obitelj, mladež i šport, koji je u ponedjeljak raspravljao na temu "Efikasnost pravosuđa kod kaznenih djela koje su počinili maloljetnici".

Idi na 24sata

Komentari 6

  • smail 07.04.2009.

    Prvo, divim se gospođi Suzani na njenoj izuzetnoj snazi, valjda joj je Bog preodredio takav zadatak!? Drugo, podržavam je apsolutno u njenim nastojanjima, zaista treba HITNO nešto promijenitii

  • trešnja 07.04.2009.

    Dajte djeci obaveze i zaduženja,a ne im odobravati kasne izlaske i loše ponašanje.Danas su djeca gospodari svojih roditelja i s njima rade šta god hoće,a roditelji su na svakom koraku ponosni na svoju djecu,što rezultira potpunom anarhijom.Danas kao da su ljudi izgubili kompas i kao da više ne znaju što je dobro,a što loše.Iz jedne krajnosti padaju u drugu...jedni svoju djecu zarobljavaju,zlostavljaju,muče,siluju,zatvaraju,dok drugi opet sve dozvoljavaju, jer su oni opet modernih nazora.Rezultati su poražavajući za oboje,a najviše za djecu koja se u svemu tome gube!

  • mistery 06.04.2009.

    nema pravde u ovoj drzavi al ima korupcije na svakom cosku

Komentiraj...
Vidi sve komentare