To je to što me zanima!

Majka nije cijepila dijete, sud u Koprivnici kaznio ju je s 300 kn

Majka Kristina na sudu se branila kako je “kao odgovorni roditelj, a u dogovoru sa suprugom, odgodila cijepljenje djeteta sve dok ne budu propisno informirani
Vidi originalni članak

Kristinu (35) iz okolice Koprivnice proglasili su krivom i kaznili s 300 kuna jer svoje trogodišnje dijete nije cijepila protiv zaraznih bolesti, premda je to zakonska obveza, javlja Večernji list.

Inspektorica koja je obavila nadzor u pedijatrijskoj ordinaciji u Domu zdravlja u Koprivnici ustanovila je kako dijete nije cijepljeno protiv nijedne zarazne bolesti. Dijete je, kaže, trebalo “cijepljeno protiv bolesti izazvanih Haemophilus influenze tipa B; potom protiv difterije, tetanusa i hripavca u periodu navršenih dva mjeseca do 12. mjeseca; protiv dječje paralize do 12. mjeseca života; protiv ospica do navršenih 18 mjeseci; hepatitisa B do 12. mjeseca života”.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Majka Kristina na sudu se branila kako je “kao odgovorni roditelj, a u dogovoru sa suprugom, odgodila cijepljenje djeteta sve dok ne budu propisno informirani i uvjereni da neće svoje dijete izložiti kratkoročnim i dugoročnim zdravstvenim rizicima”. 

- Nismo antivakseri, već samo želimo najbolje za svoje dijete. U Hrvatskoj nitko ne preuzima odgovornost za štetu nastalu cijepljenjem, a samostalnim istraživanjem došli smo do službenih uputa cjepiva iz kojih su vidljive moguće posljedice, a na što nas pedijatar nije upozorio, upozorila je majka.

No, prekršajni odjel Općinskog suda u Koprivnici odbio je njezinu obranu kao neosnovanu. 

- Okrivljenica, kao niti bilo koji drugi roditelj, nije u mogućnosti određivati i procjenjivati kad će se njeno dijete cijepiti, a obzirom da je program cijepljenja djece u Hrvatskoj isti za sve. Sud smatra i da je cijepljenje najefikasniji način prevencije zaraznih bolesti te se cijepljenjem mogućnost epidemija smanjuje značajno, zaključila je sutkinja Dubravka Končar-Brodarić.

Idi na 24sata

Komentari 93

  • tomo100brt 01.10.2019.

    Čuj ovo: "...a samostalnim istraživanjem došli smo do službenih uputa cjepiva iz kojih su vidljive moguće posljedice, a na što nas pedijatar nije upozorio, upozorila je majka." Glume liječnike. Svaki lijek ima posljedica. Po tome kad čitaš one upute i opasnosti nitko nikad ne bi pio niti jedan lijek. Da je lijepo pitala liječnika da joj objasni sve dobila bi objašnjenja. Meni moj liječnik obiteljski sve objasni kad ga pitam. Neće mi reći za nešto što nisam pitao.

  • nataodinata 01.10.2019.

    Kad god su ove teme u pitanju napišem isto, a to je da epidemiolozi cijepe svoju djecu. Postoje i djeca koja se zbog ovih i onih razloga ne smiju cijepiti po preporuci specijalista koji se za njih brinu. Dakle, kad procijepljenost djece padne ispod, mislim, 97% raste vjerojatnost epidemije i od nje će prvo i najviše stradati djeca koja zbog svoje krhkosti nisu bila cijepljena. Uglavnom bilo bi sjajno da oni koji nisu obrazovani i ovlašteni da ne ordiniraju i to je to.

  • jo2hn8ny 01.10.2019.

    Zamolio bih sve "stručnjake" da mi objasne kako mogu imati jutarnji tlak 186/107/85, a pod terapijom sam i imao sam renalnu denervaciju ( koja je izvršena u trećem mjesecu ove godine). Hvala.

Komentiraj...
Vidi sve komentare