To je to što me zanima!

Makedonija: Konačna rasprava u parlamentu o promjeni imena

Socijaldemokratski premijer Zoran Zaev u lipnju se s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom dogovorio kako će Makedonija promijeniti svoje ime u Republika Sjeverna Makedonija
Vidi originalni članak

Makedonski parlament u srijedu otvara konačnu raspravu o ustavnim promjenama o promjeni imena zemlje u skladu sa sporazumom s Grčkom čime bi se otvorila vrata za članstvo u NATO-u i početak pristupnih pregovora.  

Rasprava će završiti glasanjem u kojemu dvotrećinska većina od 120 zastupnika mora podržati amandmane o preimenovanju zemlje u Republika Sjeverna Makedonija.

EU POZDRAVLJA REZULTATE Referendum u Makedoniji je povijesna prilika na putu u EU

Tijekom postupka već su bila dva glasanja, u prvome je također bila potrebna dvotrećinska većina, da se započne s procedurom u listopadu, i drugo u kojemu je trebala obična većina kojom se odredio tekst amandmana prošli mjesec.

Uspješno glasanje finalni je korak za Skoplje kojim će se dokončati dugotrajan diplomatski spor s Grčkom o imenu Makedonija.

NEUSPJELI REFERENDUM Zaev i Cipras i dalje za dogovor o promjeni imena Makedonije

Socijaldemokratski premijer Zoran Zaev u lipnju se s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom dogovorio kako će Makedonija promijeniti svoje ime u Republika Sjeverna Makedonija te kako će Atena zauzvrat prestati blokirati svoje susjede u pokušaju pristupanja NATO-u i početku pregovora o pristupu članstvu u EU.

Ime Makedonija za Grčku je njezino povijesno naslijeđe.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • gladijator 09.01.2019.

    Samo vi slusajte prijatelje srbe, daleko cete dogurati. Promijenite ime, od imena se ne zivi.

  • sprangija 09.01.2019.

    Ako promjene ime znaci da su se dobro sagnuli i nauljili,i to zbog cega..zbog clanstva u uskoro ex europskoj uniji😀

  • Dalibor0704 09.01.2019.

    Aca Makedonac je OSVOJIO Grčku, pa mi nije jasno zašto su Grci ponosni na njega. Sigurno je opet u pitanju gomila hektara zemlje, koju su Grci oteli Makedoniji i Makedoncima, a ne žele vratiti oteto.

Komentiraj...
Vidi sve komentare