To je to što me zanima!

Makedonija koračić bliže EU: U parlamentu prihvatili prijedlog Francuske u vezi s Bugarskom...

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel se na glasanje osvrnuo na Twitteru. Kako je napisao, odluka utire put za "međuvladinu konferenciju sa Sjevernom Makedonijom sljedeći tjedan".
Vidi originalni članak

Makedonski parlament je u subotu podupro francuski kompromisni prijedlog koji bi trebao ukloniti bugarsku blokadu pristupnih pregovora Skoplja i EU-a.

Za taj je prijedlog, po navodima makedonske tiskovne agencije MIA, glasalo 68 zastupnika a protiv nije bio nitko. Oporba je prije glasanja napustila dvoranu.

IZGORJELO 10.000 HEKTARA Požari se nastavljaju širiti na jugozapadu Francuske: Morali evakuirali više od 12.000 ljudi

Sjeverna Makedonija je 2005. dobila status kandidata, a od 2008. čeka na početak pregovora za učlanjenje u europski klub. Najprije ju je blokirala Grčka zbog čega je Makedonija i promijenila ime u Sjeverna Makedonija, a krajem 2020. Bugarska je blokirala otvaranje pregovora u sporu povezanom sa zajedničkom poviješću, jezikom i pravima bugarske manjine u Sjevernoj Makedoniji.

PUT PREMA EUROPSKOJ UNIJI Ursula von der Leyen pozvala zastupnike Sj. Makedonije da prihvate francuski prijedlog

Francuska, koja je do kraja lipnja predsjedala EU-om, sastavila je prošli mjesec prijedlog koji uključuje priznanje bugarske manjine u ustavu Sjeverne Makedonija "na jednakoj razni s drugim narodima" te uvodi određene promjene u makedonskim udžbenicima povijesti.

Ostala sporna pitanja Skoplje i Sofija riješili bi naknadno.

I S EU-OM Prosvjednici blokirali Skopje zbog kompromisa s Bugarskom

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel se na glasanje osvrnuo na Twitteru. Kako je napisao, odluka utire put za "međuvladinu konferenciju sa Sjevernom Makedonijom sljedeći tjedan".

"Dočekujemo vas raširenih ruku", dodao je.

Ulice Skoplja od početka srpnja mjesto su prosvjeda protiv predloženog kompromisa s Bugarskom.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • neidemdalje 16.07.2022.

    koliko se političari mogu poniziti , nažalost još nije otkriveno...

  • coblyev 16.07.2022.

    Parlament ide protiv naroda...

  • darko122 16.07.2022.

    U interesu svih mudrih i pametnih europljana je da nam EU bude od Baltika do Sredozemnog i Crnog mora uključujući i Tursku kad shvati da su ih Rusi nasanjkali.

Komentiraj...
Vidi sve komentare