To je to što me zanima!

Makeover: Ivo Josipović stare umjetnine zamijenio modernim

Povjesničari umjetnosti već mjesecima rade na novom postavu na Pantovčaku. Hegedušićevu 'Seljačku bunu' vratili su u muzej i zamijenili Dušanom Džamonjom
Vidi originalni članak

Redovitiji posjetitelji Vile Zagorje ovih su dana na Pantovčaku primijetili značajne preinake predsjednikova interijera. Već u predvorju glavne dvorane dočekuje ih naime posve nov prizor - umjesto stare, prepoznatljive Hegedušićeve “Seljačke bune”, prilično brutalna prizora velike bitke, sad je tu Džamonjina golema željezna tapiserija.

Djelo “Dule eksera”, kako su zagrebački kuloari zvali hercegovačkog kipara svjetske stature, sada krasi i predsjedničke dvore. S lijeve strane Džamonjina djela iz perspektive posjetitelja, smiješi se stari, dobro poznat lik Josipa Broza - on je jasna crta kontinuiteta, i tu je od Franje Tuđmana do Ive Josipovića.

- ‘Seljačka buna’ u predvorju uvijek mi se činila neprihvatljvom. Prikazuje nešto okrutno i krvoločno. To je mjesto gdje predsjednik prima strane goste. Pitao sam se što oni misle o nama - govori Zvonko Maković.

Umjesto Hegedušića, Maković je u predvorje htio smjestiti jednog drugog Džamonju, ali ondje je ipak završila njegova željezna tapiserija.

- Djelo koje sam ja predvidio nije bilo dovoljnih dimenzija. Međutim ispalo je dobro. Kompleks hotela u Poreču se renovirao. Jedan od hotela imao je ovo djelo. Dogovorili smo da ga prepuste predsjedniku, a oni dobiju neko drugo. Željezna tapiserija se po dimenzijama savršeno uklopila - zaključuje Maković, koji je rezidenciju redizajnirao u suradnji s kolegama, povjesničarima umjetnosti Igorom Zidićem i Miroslavom Gašparovićem.

>>> Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 55

  • Anga50 13.01.2014.

    krasno!!! bolje da se brine za mnoge koji nemaju sta jesti.. a koliko vidim nema smisla za umjetnost...

  • medjimurec-at 13.01.2014.

    I TO se zove predsjednikom , sa njim il bez njega ista stvar ! Treba ukinut ured predsjednika barem da ustedimo nesto love il da se izabere neko sa malo morala i kicme ...

  • fernandooo 13.01.2014.

    Dobro izgleda.

Komentiraj...
Vidi sve komentare