To je to što me zanima!

Male genijalke Lana i Uma: Mi ćemo biti forenzičarke!

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Prvoškolke Lana (7) i Uma (6) proučavaju DNK, kemijske elemente, pišu uputstva za dolazak izvanzemaljcima, iz zabave rješavaju matematiku
Vidi originalni članak

Uma Gradac (6) iz Zagreba obožava rješavati te izrađivati rebuse i zagonetke. Lani je, krenuvši u školu, bila zabrinuta da će joj biti dosadno. Danas, dok ostali prvašići uče slova, Uma uz slovo napiše cijeli sastav. Uz slovo d napisala je bajku o Darwinu. Napisala je i knjigu o svojim kreativnim uradcima “Umine umotvorine”. Izvanzemaljcima je izradila uputstva za dolazak na Zemlju, s detaljnim podacima o Zemljinoj atmosferi i sastavu.
- Oni nisu svemirci jer smo to svi mi koji živimo u svemiru. Oni su izvanzemaljci - kaže curica, kojoj se Nikola Tesla “zamjerio” izjavom da su ženine oči svjetlo u praznoj glavi.
- Odgovore na pitanja mora dobiti odmah. Gura mi knjigu pod nos i dok se tuširam - priča njezina majka Armela Gradac (32). Opsjednuta je genetikom i kao velika želi biti forenzičarka, kao i njezina prijateljica Lana Miličević (7) iz Karlovca, koja je sa šest godina pročitala knjigu ministra Dragana Primorca o DNK u sudskoj medicini.
S tri godine je tečno čitala, pisala i slala SMS poruke. Godinu dana kasnije roditelji su se čudili vidjevši da skija bez problema, iako je prvi put stala na skije. Rekla im je da je proučavala kako to rade na televiziji.
- Mislili smo da je to samo faza - rekla je majka. No Lana, kao i Uma velikom brzinom uči stvari koje su i odraslima teške. Prije nego je krenula u školu napisala je novinarski tekst i sama ga stavila na internetski portal na kojem joj otac radi. Iznervirao ju je vozač koji je automobil ostavio na nogostupu. Novine čita redovno. Voli čitati o krizi, a smatra kako se previše piše o političarima.



HRVATSKE ŠKOLE NISU SPREMNE ZA MALE GENIJALCE
Uma i Lana su uz vršnjake Irinu Matić, Filipa Perkovića i Ivora Kušića glavni akteri HRT-ova dokumentarca o nadarenoj djeci “Klinci za 5”. Film dočarava kako ta djeca razmišljaju, ali i probleme na koje nailaze oni i njihovi roditelji. U školi su nerijetko izolirani jer su im redovni programi dosadni, a nastavnici se njima ne stignu baviti.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • ValentinaVali 03.03.2011.

    napokon je stigla ta nova generacija a doci ce jos i "bolje" ! :)

  • ivanabj 27.03.2009.

    nisu one ništa posebne, pa današnja su djeca pametna, zahvaljujući naravno i vremenu u kojem živimo, to su samo djevojčice s kojima se puno radi, i opterečuje s kojekakvim glupostima, i da, poprilično su neodgojene.

  • killa 27.03.2009.

    nisam primjetio nikakvu genijalnost kod ove dvije curice, koje su inace preslatke :), i mislim da ih ne treba posebno isticati .. inace sa kompom se danasnja djeca sluze bolje nego neki odrasli, a pogotovo oni koji su prije mjesec dana sjeli za njega , pa im se slanje maila i slicno cini kao neka nauka a djevojcica ako je i procitala knjigu o dnk, kaj to znaci da ju je i shvatila?? ziher (bez uvrede curica) :D:D

Komentiraj...
Vidi sve komentare