To je to što me zanima!

Mamac za komade: Željko (55) ima Ford T star čak 87 godina

Osim legendarnog Forda T, Riječanin u garaži ima Rolls-Royce Silver Shadow iz 1966., Triumph Spitfire 1500 iz 1973., Mercedes SL iz 1973. godine te jednu kočiju
Vidi originalni članak

Kad je sišao s proizvodne trake 1926. godine, Ford T mamio je poglede. Mami ih i danas, ali u garaži Riječanina Željka. On ga je prije dvije godine kupio u Kaliforniji.

- Budući da se ovakva vozila kod nas kvalificiraju kao polovna, ukupna cijena ovog klasika, uključujući prijevoz brodom, registraciju, carinu i dokumentaciju, bila je oko 30.000 eura - rekao je Željko Delić (55), strastveni kolekcionar oldtimera. Osim legendarnog Forda T, u garaži ima Rolls-Royce Silver Shadow iz 1966., Triumph Spitfire 1500 iz 1973., Mercedes SL iz 1973. godine te jednu kočiju parkiranu ispred njegove belgijske pivnice u Rijeci.

Kupio sam ga u Kaliforniji, a stajao me oko 30.000 eura

- Kočija je u odličnom stanju i unutrašnjost je preuređena kao stol za jelo te se ljudi često u njoj druže i jedu. Ostale automobile iznajmljujem za svatove, festivale te snimanje spotova i filmova - kaže Delić.

Njegov Ford T cabriolet roadster je englesko zelene boje i u izvornom je stanju. Ima drvene kotače, čeličnu karoseriju, planetarni mjenjač i ručni brisač. S desne strane volana stoji ručica za gas, a s lijeve razvodnik paljenja. Budući da je Henry Ford 1925. godine počeo s ugrađivanjem električnog paljenja, ovaj primjerak ima i to, iako se pali i na ručnu kurblu. Željkov primjerak je rađen u Kanadi.

Vozim ga dva, tri puta godišnje, mora malo živjeti!

- Motor ima 3000 kubika i 26 konjskih snaga, tri brzine, a može doseći brzinu do 60 kilometara na sat - kaže ponosni vlasnik vozila koje se smatra početkom automobilske industrije i jedan je od prvih automobila rađenih na traci za masovnu proizvodnju.

Iako je njegovu ljubimcu već 87 godina, još je u voznom stanju.

- Provozam ga dva, tri puta godišnje kad idem na susrete oldtimera. Ovakav automobil ne smije samo sjediti u garaži jer, da bi bio živ, morate ga i voziti. A ako od te vožnje još ima i koristi, nitko sretniji od mene - zaključio je nasmijani Delić.

Idi na 24sata

Komentari 61

  • _petra_ 11.02.2013.

    izgleda ko brum-brum

  • 11.02.2013.

    Svaka čast ljudima koji se bave skupljanjem nečega, hobijima itd, ali tko, pa čak i vlasnik pivnice, ima baš toliko novaca viška? Pretpostavljam da nije gladan ni žedan i da vjerojatno ima familiju i nekretnine koju treba namiriti.

  • nk789 10.02.2013.

    Ako je 300 sl gulwing u garaži, onda svaka čast...

Komentiraj...
Vidi sve komentare