To je to što me zanima!

Maminjo je u pravu? Je li nam bilo bolje u bivšoj YU?

U Jugoslaviji je bilo opasno pjevati rodoljubne pjesme. Nacionalni identitet nije se smio iskazati. Ugodan život bio je na rubu ponora. Što je bolje?
Vidi originalni članak

Argumenti prema kojima je u Jugoslaviji bilo bolje svode se na ove: besplatno školstvo i zdravstvo, razmjerno visoka zaštita radničkih prava, veliko tržište, sva poduzeća u domaćem vlasništvu (Hrvatska je imala nekoliko giganata - brodogradnja je bila jedna od vodećih u svijetu, Končar je, npr., zapošljavao 20.000 ljudi). Vanjski dug Ante Marković smanjio je s 21 milijarde na 12 milijardi dolara. Omjer najveće i najmanje javne plaće u državi nije bio veći od 1:10. Tito svojoj obitelji nije ostavio - ništa. Argumenti prema kojima je u Jugi bilo gore. Diktatura. Vojna država. Ne baš staljinskog tipa, ali ipak despocija. Nisu postojale elementarne slobode: sloboda udruživanja u stranke, sloboda zbora i govora, sloboda kritike. Uhićenja neistomišljenika, ali i likvidacije od strane Udbe. Novac se, prema raznim osnovama, odlijevao u saveznu blagajnu odakle je raspodjeljivan nerazvijenima, Srbiji, Beogradu i sl. Dominacija Srba. Na međunarodnom planu bilo je nemoguće iskazati nacionalni identitet, kroz sportske reprezentacije, pojedince, itd. Bilo je opasno pjevati rodoljubne pjesme. Ugodan život, na rubu ponora - uglavnom se naslućivalo da će se Jugoslavija raspasti kad Tito ode. I sad, što je tu bolje?

Idi na 24sata

Komentari 34

  • exessive 10.02.2009.

    Neko treba platit snajperista da skida jednog po jednog. I nejmojte tu da cujem sudove ovo ono... Zato Vas Sanader i jebe u areni sa pivom u ruci) neče on to plati, treba ga okinut =) Za primjer drugima.. ako dodje sljedeci takav, Okinuti isto tako, posije nece vise =) a ne slati na HRvatski sud aaahahah budale pa tu sami sebe sjebete i platite kaznu na Državni proračun haha.... tak treba svima,, ko pa je glasao za sanadera ? ko je glasao za koga pa ljdi vi ste budale a sanader je pametan jer vas pljačka i to objavi u medijima kao Dobra stvar =) a vi ko telad u šarena vrata buljite i ne kužite da vas **** u zdrav mozak... umjesto poreza i nametnutih kazni, platite snajperista i problem riješen, TO je rješenja, a kao nečete izvoloite se nastavit grcat u govnima, ako pravila ne vrijede za sanadera, nece nit za nas ...

  • ILUZIJA 08.02.2009.

    svima koji su pošteno živjeli i radili je bilo bolje u yugi.bila su to sretnija i daleko mirnija vremene nije bilo toliko crne kronike,bijesa pa ni mržnje

  • slama 07.02.2009.

    ja volim hrvatsku,kakva je ispala,ispala.hrvatska nije hrvatska politika i vlast.da ne brkamo stvari.ali da nam je svima život u jugi bio bezbrižniji,je.mislim na sadašnje bogate kao i siromahe.jako mi fali i onaj krasni srednji sloj društva.

Komentiraj...
Vidi sve komentare