To je to što me zanima!

Manjak kvalificiranih radnika dosegao je vrhunac u 2022.

U Njemačkoj je u 2022. manjak kvalificiranih radnika dosegao rekordne razmjere unatoč relativno slabom gospodarstvu, pokazalo je novo istraživanje
Vidi originalni članak

Više od 630.000 slobodnih radnih mjesta za kvalificirane radnike nije se moglo popuniti prošle godine jer u cijeloj zemlji nije bilo odgovarajuće kvalificiranih nezaposlenih osoba, prema Centru za stručnost za osiguranje kvalificiranih radnika (Kofa) Njemačkog ekonomskog instituta (IW).

To je najveći jaz u ponudi kvalificirane radne snage od početka mjerenja 2010.

RYYAN ALSHEBL (29) Došao je iz Sirije kao izbjeglica prije osam godina, u Njemačkoj su ga izabrali za gradonačelnika

Sektori zdravstva, socijalnih usluga, nastave i obrazovanja bili su među najgore pogođenima, uz graditeljstvo, arhitekturu, geodeziju i građevinsku tehnologiju gdje je ostalo nepopunjeno šest od deset slobodnih radnih mjesta.

Nadprosječno je nedostajalo i kvalificiranih radnika u prirodnim znanostima, geografiji i IT sektoru.

Nedostatak kvalificiranih radnika u komercijalnim uslugama, trgovini, prodaji, hotelijerstvu i turizmu gotovo se utrostručio prošle godine, navodi se u studiji, pri čemu su tri od deset otvorenih radnih mjesta prošle godine ostala nepopunjena.

TRUMP KAO INSPIRACIJA Radikalni desničari u Njemačkoj koriste umjetnu inteligenciju da bi svalili krivicu na izbjeglice

Nedostatak odgovarajuće kvalificirane radne snage odavno se odražava na tržištu rada i opće je poznato da je imigracija potrebna kako bi se riješio taj problem.

U ožujku je u cijeloj Njemačkoj bilo zaposleno oko 45,6 milijuna ljudi, više nego ikad prije. Unatoč gospodarskom padu, inflaciji i političkim nesigurnostima, poslodavci iz industrije, trgovine i uslužnog sektora su se domogli kvalificiranih radnika.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare