To je to što me zanima!

Marija Klipa: U šoku sam, gledala sam ih kako padaju

Mariju Klipu (69) u petak popodne su prebacili na KBC Zagreb. Ruka joj je teško ozlijeđena, a tijelo puno sitnih gelera. Pogodile su je krhotine aviona
Vidi originalni članak

Dobro sam, ali me boli. Još sam u šoku! Nešto je grunulo, a potom sam vidjela avione kako padaju. Od tada više ništa ne znam, ispričala je suznih očiju prestrašena Marija Klipa (69) dok su je ogulinski liječnici stavljali u kola Hitne pomoći. Prevezli su je u zagrebačku bolnicu Rebro. Da se Mariju prebaci u Zagreb zatražila je njezina kći jer smatra kako će se u Zagrebu bolje brinuti za majku.
- Ozljede na ruci su teške, a oni su joj to samo zašili. U Zagrebu očekujem bolju njegu. Tamo bi trebala imati i zasebnu sobu – rekla je Marijina kći Vesna Tomić.
Mariju Klipu pogodile su krhotine MIG-ova koji su u četvrtak pali nedaleko od vojnog poligona u Slunju. Žena ima teški prijelom lijeve nadlaktice, a stijenka trbuha, prsni koš, lijevi kuk, desna prepona i desna podlaktica pune su metalnih krhotina - gelera.
- Riječ je o sitnim gelerima vidljivima na rendgenu. No nije nužno da se odmah odstrane - objasnio je Igor Tripalo, šef kirurgije u OB-u Ogulin. Dodao je da su pacijentici nadlaktična kost i mišić gotovo zdrobljeni.

NE ZNAJU ZAŠTO SU PALI AVIONI

Snimali smo vojnu vježbu ali se na snimci ništa ne vidi. Ne znamo zašto su avioni pali, kratko je u petak rekao general bojnik Vlado Bagarić, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.
U srijedu oko 12.50 sati četiri MIG-a 21 letjeli na visini od 2600 metara. Iznad poligona "Eugen Kvaternik" u Slunju pripremali su se za drugu vježbu napada. S tla su sve budno pratili zapovjednici. Slušali su razgovore među pilotima, promatrali let i snimali vježbu.
- Avioni su u prvom naletu izbacili bombe na poligon, a u drugom naletu su trebali raketirati mete na tlu. Onda smo čuli kako pilot trećeg MIG-a viče "iskači, iskači". Usljedile su dvije eksplozije kraj Latina - rekao je Bagarić ne želeći reći što je treći pilot vidio.
Dodao je samo da će uzrok pada istražiti povjerenstvo.
- I mi smo formirali stručnu skupinu koja je na raspolaganju povjerenstvu. Ne želim ništa nagađati - nekoliko puta je ponovio Bagarić dodajući kako su piloti bili dobro obučeni, avioni bili ispravni, a vrijeme iznad slunjskog poligona vedro. 
Hrvatsko ratno zrakoplovstvo ne zna zašto su avioni pali, a premijerka je posjet pilotima u bolnici iskoristila da izvijesti kako su joj piloti rekli zašto nisu pali.

ČUO SE POVIK: "ISKAČI, ISKAČI!"
U posjet lakše ozlijeđenim pilotima došao je i general bojnik Vlado Bagarić. Kaže kako ih nije ispitivao zašto su avioni pali.
- Nisu ih još niti istražitelji ispitali - rekao je Bagarić i dodao kako nije razgovarao ni s pilotom koji je vikao: "Iskači, iskači!".
Rekao je kako očekuje da će istražno povjerenstvo prvi izvještaj podnijeti za dan ili dva. Povjerenstvo i Ministarstvo obrane do tada bi trebali imati i iskaze dvojice palih pilota, ali i trećega, koji je nešto vidio na MIG-ovima pa viknuo svojim kolegama da se spašavaju iskakanjem iz aviona. 
U Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu nisu htjeli nagađati ni što je pogodilo Mariju Klipu (69). Ruku joj je raskomadao komad aviona, geler iz jedne od raketa koje su pale s avionom ili metak iz jednog od topova palih letjelica. Oba MIG-a su pali naoružani raketama i topovima. Bombe su izbacili u prvoj vježbi napada na poligon. Istraga bi i na ovo pitanje trebala odgovoriti.  A istragu na mjestu pada aviona u četvrtak navečer prekinuli su zbog mraka i guste magle. U petak su je nastavili. Neslužbeno se doznaje da je pronađena jedna crna kutija iz MIG-ova.

>>> KOSOR: AVIONI NISU PALI ZBOG ŠTEDNJE

Idi na 24sata

Komentari 33

  • šaban_šaulić 24.09.2010.

    Dosadni ste vise s ovim migovima,moj bmw ide brze od ovih kanti

  • be yourself 24.09.2010.

    Ma jasno ko dan da je otpala kabina a takva je bila i izjava pilota nakon što je ostao bez kabine. To vam je isto kao da voziš auto i sa 200 na sat na autoputu vam odlete vrata u polje.

  • CoRny_ 24.09.2010.

    bas kako be yourself kaze, cest slucaj na svim prometnicama. :D

Komentiraj...
Vidi sve komentare