To je to što me zanima!

Markač: Ima onih koji su radili riječima protiv svoje domovine

U Karlovcu je održana tribina 'Ratna bolnica Topusko' kojom se želio istaknuti značaj postignuća ratnog saniteta na svim razinama djelovanja u kriznim uvjetima
Vidi originalni članak

Ratni medicinari su doprinijeli tome da je bilo manje poginulih, manje je invalida danas, manje bolesnih. Možemo biti primjer u svijetu kakva bi medicinska struka trebala biti u ratu. No, nakon rata oni su zaboravljeni i stavljeni na margine, no mi to ne smijemo zaboraviti. Od srca vam kažem hvala, poručio je general Mladen Markač u srijedu u Karlovcu na znanstveno stručnoj tribini 'Ratna bolnica Topusko' o kojoj će se izdati monografija. 

U Topuskom je formirana prva ratna bolnica čiji su model ustroja preuzele sve ostale bolnice i prema kojem je nastao ratni sanitet u Domovinskom ratu.

Markač je dodao da se istina o Domovinskom ratu ne smije zaboraviti jer je sloboda Hrvatske izborena oružjem, a prošle godine i istinom kada je sud donio odluku da su Hrvati imali obrambeni, čestiti i oslobodilački rat. 

- Možemo ponovno hodati podignute glave, a ima i onih koji su zbog svojih riječi i djela radili protiv svoje domovine. Nadam se da ih je danas barem malo sram dok slobodni hodaju - kazao je Markač dodajući da su Hrvati doživjeli strahotu, bol i tugu koju nikada nećemo zaboraviti. 

Kazao je da se ne može gajiti mržnja, no da ne treba niti zaboraviti, te napomenuo da se domoljublje ne može nametnuti nikakvim zakonom, već se ono stječe u obitelji i među prijateljima.   

Skupu su prisustvovali i bivši, prvi ministar obrane RH Pavao Miljavac, te zamjenik ministra zdravlja Luka Vončina. Tribinu su organizirali Grad Karlovac i Zajednica udruga HVIDR-a Grada Zagreba

Nakon prikazivanja dokumentarnog filma održalo se stručno izlaganje doktora Andrije Hebranga, Josip Žunca, Drage Prgometa, Nedjeljka Strikića i Mirka Ljubičića

Skupom se želi istaknuti značaj postignuća ratnog saniteta na zdravstvenoj, stručnoj i ljudskoj razini djelovanja u kriznim uvjetima, za buduća krizna stanja i osposobljavanja novih generacija na brzo i adekvatno djelovanje. 

Tribina i prikupljeni materijali biti će bazična osnova za izdavanje monografije 'Ratna bolnica Topusko', a njenom izdavanju doprinijet će i svojim svjedočanstva generali Mladen Markač, Ante Gotovine i Pavao Miljavac.

Idi na 24sata

Komentari 33

  • boww 05.12.2013.

    Ima ima jovanovic,milanovic,pupovac,stanimirovic,klauski vristi protiv hrvatske.kad bi se uhapsili ti koji pljuju po hrvatskoj skoro bi se prepolovilo stanovnistvo.znas generale kad se zapucalo svi ti koji pljuju su zgibali van i sad rovare.a mi koji smo ostali nama je pun kufer i laznog nacionalizma,i hrvatskog postenja i sloge,pun kufer nam je davanja za sve i svasta,pun kufer nam je borbe i obrane digniteta ovog rata sto je bio.da generale ocito se znamo obranit s oruzjem u ruci al popusismo u miru vise nego srbi u ratu.sve zahvaljujuci izdajnickoj politici hdza i sdpea.

  • dedek56 05.12.2013.

    bravo generale.............nikad zaboraviti dragovoljce liječnike i ostale medicinare.............. puno ih ima koji bi se trebali stidjeti jako puno...............

  • Grad 05.12.2013.

    haha.....Evo još jedne teme za referendum.....haha.....Mladene uživaj u lipoj mirovini i idi u lov s prijateljima. Rat je završio.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare