To je to što me zanima!

Marko Punčec kod Varaždina živi na klizištu: 'Svaki dan se bojim da mi kuća ne otklizne'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Borbu s klizištem Punčec vodi od 2018. godine, a iz Općine Vinica kažu da su ga sanirali, ali da preostaje još obnoviti popucale zidove. Iz Ministarstva kažu kako je sve prolongirano zbog potresa i pandemije
Vidi originalni članak

Pucaju mi zidovi, plafon je počeo padati, a svaki dan bojim se da kuća ne otklizne, priča nam Marko Punčec (30) iz mjesta Marčan kraj Varaždina o dugogodišnjoj borbi s klizištem na kojem mu se nalazi kuća. Da se klizište može aktivirati bilo gdje i bilo kad, svjedoči i nedavni slučaj u Zagrebu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Iz Ministarstva su dvaput radili izvide, rekli su mi da se tu kuću ne može obnoviti, da je najbolje da se sruši. Rekli su mi da moja kuća nije za život i da je nesigurna - požalio nam se Punčec, kojem su predstavnici iz Ministarstva obavili prvi nadzor još 2018. godine.

U međuvremenu je došlo do nekih promjena.

POKRENUT POSTUPAK Klizište u Vrapču: Investitor je izvodio radove protivno dozvoli, inspekcija zatvorila gradilište

- Napravili su mi 'vijenac' iza kuće, te se u njega sad upire cijela kuća. Da to nisu napravili, tko zna što bi bilo. I dalje se bojim, mislim da je to privremeno rješenje, a dok sam sreo načelnika na ulici prošle godine, rekao mi je da je sve na Ministarstvu. Ugradili su mi i cijevi za otpadne vode, koje skupljaju vodu kako se ne bi širila. Najgore je kad je kiša - opisuje nam Punčec, koji nam je pokazao svoj podrum zbog kojeg se boji kako bi se situacija s klizištem ponovno mogla zakomplicirati.

'To klizište u potpunosti je sanirano 2019. godine'

Iz Općine Vinica, u sklopu koje se nalazi Marčan, rekli su nam kako više nema opasnosti od klizanja Punčecove kuće, jer je kako tvrde, klizište potpuno sanirano još 2019. godine.

- Vrijednost sanacije klizišta samo s radovima iznosila je 431.097,88 kuna, a za što su financijska sredstva osigurali Općina Vinica i tadašnje Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva. Izvedenim radovima u potpunosti je sanirana nizbrežna padina te nema opasnosti od klizanja terena ni za kuću Punčec ni za susjednu kuću koja se nalazi u podnožju, a što je sve potvrđeno i naknadno provedenim istraživanjima - rekli su nam iz Općine, dodajući da je potrebno još sanirati zidove, za što su također pomogli Punčecu podnijeti prijavu na javni poziv Ministarstva.

- Poznato nam je da su predstavnici ministarstva u vezi te prijave bili u nekoliko navrata na uviđaju radi sanacije štete na kući te raspolažemo informacijom da je zahtjev 'na čekanju' - dodaju iz Općine, koja će Punčecu 'vjerojatno pomoći' i u toj sanaciji.

Ministarstvo: Sve je prolongirano zbog potresa i pandemije

Iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine potvrdili su nam kako je tadašnje Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u srpnju 2018. objavilo javni poziv kojem je bila svrha prikupiti iskaz interesa onih obitelji koje su stambeno ugrožene zbog klizanja tla.

UŽIVO: STANARI EVAKUIRANI Klizište kod zgrade u Gornjem Vrapču: Pukotina je duga 20 metara, zgrada se pomaknula

Tada se na isti odazvalo 75 obitelji, te se oformilo Povjerenstvo koje je obišlo sve prijavljene lokacije. Međutim, s obzirom na potrese i pandemiju, izrada posebnog programa za zbrinjavanje stanovnika je odgođena.

- Na žalost, zbog izvanrednih okolnosti koje su nastupile nakon razornih potresa i pandemije uzrokovane širenjem korona virusa te činjenice da smo se prioritetno morali posvetiti rješavanju posljedica koje su prouzročili, čitava izrada i samo donošenje predmetnog programa bilo je prolongirano. Ministarstvo će po izradi Programa, isti predložiti Vladi za donošenje, a za njegovu provedbu potrebno je ujedno osigurati i dostatna sredstva državnog proračuna. Po donošenju Programa, o svakoj će se pojedinačnoj prijavi klizišta donijeti posebna Odluka kojom će se odlučiti o potrebi i načinu stambenog zbrinjavanja stanovnika ugroženih obiteljskih kuća - rekli su nam iz Ministarstva, dodajući da pomoć u sanaciji klizišta građani mogu tražiti od jedinica lokalne samouprave.

PLANIRA SE ZATRPAVANJE VIDEO Pogledajte veliko klizište u Zagrebu snimano iz zraka

Kad smo ih pitali kad bi se taj program mogao izraditi, iz Ministarstva su nas ostavili bez odgovora. S obzirom na to koliko sporo teče obnova Banovine, Punčec i ostali hrvatski građani sa sličnom sudbinom neka se pripreme na duboko strpljenje. Ako ga dosad već nisu izgubili.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • CobaltTheSharp 07.03.2022.

    Eno i meni na šupi vjetar crijep odnio neki dan... E, a jel mogu i ja članak dobit?

Komentiraj...
Vidi sve komentare