To je to što me zanima!

Martina (10) ruku ne može micati, ali nije im invalid?

Martini Crkvenac iz Male Trnovitice pri porođaju je prekinut živac u ruci pa ju ne može micati. No komisija joj ne želi odobriti pravo na naknadu
Vidi originalni članak

Martini Crkvenac (10) iz Male Trnovitice kraj Bjelovara pri porođaju je prekinut živac u desnoj ruci, zbog čega joj je ruka nepokretna, a nastradao joj je i živac desnog oka.
 - Nakon 15-ak minuta reanimacije liječnici su je uspjeli vratiti u život, ali su joj ostale trajne posljedice - kazala je majka Milkica, koja svoje najmlađe od troje djece nekoliko puta na tjedan vozi u Daruvarske toplice. Plivanje Martini puno pomaže, a pored toga roditelji su joj kupili i ponija, na kojem djevojčica terapeutskim jahanjem poboljšava kvalitetu življenja. No , iako ima utvrđenu 80-postotnu invalidnost, komisija Centra za socijalnu skrb iz Garešnice već dvaput joj je odbio priznati pravo na osobni invaliditet. Time su je zakinuli za 1250 kuna na mjesec. Kako kaže majka Milkica, članovi komisije ne smatraju da je oduzetost desne ruke hendikep radi kojeg bi trebala ostvariti to pravo!. Djevojčicu, koja svakodnevno putuje pet kilometara u školu u Veliku Trnoviticu, tijekom odrastanja počeli su mučiti i dodatni zdravstveni problemi.
- Kako ruka zaostaje u rastu, liječnici su joj dijagnosticirali i oštećenje kralježnice, jer joj se tijelo naginje na lijevu stranu – rekla nam zaključila je majka. Ravnateljica garešničkog Centra za socijalnu skrb, Ivančica Choudhury Rebrović, kaže kako je prvo stupanjska komisija donijela rješenje na koje oni ne mogu utjecati.

ODBILI EMU KOJA NEMA RUKU
Ema Kuzle (3) iz Daruvara rodila se bez lijeve podlaktice i šake. Iako ima utvrđenu 80-postotnu invalidnost, djevojčica nema pravo na osobnu invalidninu. Roditelji curice najviše zamjeraju što u sastavu komisije nije bilo ni jednog liječnika fizijatra.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • Curious 14.04.2010.

    Ma neka ti ljudi iz centara za socijalnu skrb otvoreno konačno kažu slijedeće.....smatramo da će se obitelj silno obogatiti od tisuću i koju kunu više koju će dijete primati na ime invalidnine!!! Mislim da bi bilo puno poštenije.

  • olnada 14.04.2010.

    Zanima me formula za \"Invalid\"-kako glasi.Ne mogu vjerovati sto se to dogadja,i tko o tome odlucuje.

  • samson73 14.04.2010.

    oni o kojima ovisi da li če ova djeca dobiti novac-invalidninu koju i te kako zaslužuju dobiti i to puno veču nego li je netko tamo dozvolio u igri Boga želim samo da ih opiči bumerang tamo di su najtanji i najosjetljiviji! možda bi se onda desilo čudo pa bi progledali-mada i to je upitno. nema večeg invalida od ovih koji predstavljaju moč i zakon!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare