To je to što me zanima!

Matematičari o referendumu: Ona je 'za', ali on je 'protiv'...

YouTube se sve više bombardira video snimkama jedne i druge strane. Ovoga puta i jedni i drugi uzeli su 'matematičare' koji su na svoj način objasnili svoje razloge
Vidi originalni članak

Bitka za prikupljanje glasova 'Za' ili 'Protiv' na referendumu o braku sve se više zahuktava, a sve se više i YouTube 'bombardira' videima jedne i druge strane. 

Nakon što je prije nekoliko dana Inicijativa 'U ime obitelji' objavila video na YouTubeu u kojem magistra matematike Zrinka Ratančić objašnjava zašto bi na referendumu o braku trebalo glasovati 'za', par dana poslije na istom se servisu oglasio i doktor znanosti Tomislav Burić, nastavnik matematike na FER-u i FSB-u

Profesor je 'protiv': Neću dopustiti da je nečiji zbroj manje vrijedan

On je matematički krajnje jednostavnim rječnikom objasnio zašto treba glasovati 'protiv'. 

- Od malena su nas učili da je jedan plus jedan jednako dva. Kako god napisali te jedinice njihov zbroj je uvijek bio dva. No, što ako te jedinice netko želi napisati u drugoj boji?  Koliko je takav zbroj? Da li je on 3, 4? Neki žele da je taj zbroj 0, ništa, da manje vrijedi. Pa zar su ove jedinice u nekom drugom svemiru? U nekom drugom brojevnom sustavu? Meni je, kao matematičaru, taj problem trivijalan. Taj je zbroj uvijek dva. Sve ove jedinice, bez obzira na to što je ovih manje, su jednake. Stoga 1. prosinca izlazim na referendum i neću dopustiti da je nečiji zbroj manje vrijedan. Glasam 'protiv' - poručio je Burić. 

Magistra matematike je 'za': Stvari nisu relativne i postoje zakonitosti

Zrinka Ratančić je, pak, u svojem videu obrazložila svoje razloge zašto će ona glasovati 'Za'.

- Matematika me privukla jer pokazuje kako se  apstraktnim načinom razmišljanja može doći do jasnih i logičnih zakonitosti koje vrijede u prirodi i 1.  prosinca izaći ću na referendum i glasovati 'za' jer smatram da stvari nisu relativne i da moramo priznati da postoje neke zakonitosti. I zato unatoč pritiscima okoline nemojmo se zastrašivati, bojati reći ono za što jesmo, za brak kao zajednicu muškarca i žene - poručila je Zrinka.

Idi na 24sata

Komentari 442

  • dudum 25.11.2013.

    glasam protiv..REFERENDUMA!! oni su bacanje naših novaca kojih ionako nemamo..

  • mima35 25.11.2013.

    Sad znam zašto mi nikad nije bila draga matematika, nisam skužila da je to znanost u kojoj se ljude stavlja u brojeve, brišući im se pravo na emocije, razum i potrebe.

  • antisa195 24.11.2013.

    Bez muškarca i žene nema dijeta a to je smisao našeg postojanja. Odgajanje djece.

Komentiraj...
Vidi sve komentare