To je to što me zanima!

Stručnjak: U slučaju urednice Net.hr-a policija je kršila Ustav

Kada vlast postupa prema građanima, a ovdje je policija postupala prema gospođi Klancir, mora u postupanje ići najblaže moguće da postigne cilj, kaže profesor osječkog Pravnog fakulteta
Vidi originalni članak

Profesor s osječkog Pravnog fakulteta Mato Palić u razgovoru za N1 rekao je kako smatra da je policija u slučaju novinarke Đurđice Klancir pretjerala. Pita se kako su znali da trebaju ići u redakciju Net.hr-a tražiti njezinu osobnu, a nisu prije toga provjerili njezinu fotografiju u bazama podataka.

- Ovdje je riječ o ustavnom načelu razmjernosti. Kada vlast postupa prema građanima, a ovdje je policija postupala prema gospođi Klancir, mora u postupanje ići najblaže moguće da postigne cilj. Ako se identitet može utvrditi na bilo koji način, nema potrebe da fizički dolaziš na radno mjesto i legitimiraš, jer svi imamo fotografije koje smo izradili za osobnu, za putne isprave, za vozačku dozvolu. Ako postoji razlika u prezimenu, kako su znali da treba ići u net.hr? Ako se radi o novinarki, imaš njezinu sliku, oni su dužni postupati, ali nisu dužni postupiti na način kako netko očekuje nego u skladu s Ustavom i policijskim pravilnikom. Pretjerali su - zaključio je profesor Palić.

Ističe i kako je odvjetnik župana Ive Žinića do podataka mogao doći i od poslodavca.

Na naše pitanje da prokomentira tvrdnje premijera Andreja Plenkovića o 200.000 slučajeva provjera i utvrđivanja identiteta godišnje odgovara da treba pitati MUP koliko se puta išlo u provjeru na ovakav način, kada je policija išta na radno mjesto da vidi osobnu iskaznicu i kako su znali gdje treba doći.

Ranije je profesor Palić na Facebooku također objavio zašto smatra da je policija pretjerala. Objavu prenosimo u cijelosti:

- Nije sporno da policija postupa u skladu s traženjem odvjetnika. Takva mogućnost ima potpuno čisti pravni osnov. Međutim, prema odredbi iz čl. 3. st. 2. Pravilnika o načinu postupanja policijskih službenika proizlazi kako su oni dužni primjenjivati svoje ovlasti razmjerno svrsi - načelo razmjernosti - napisao je.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • Hiroo_Onoda 07.03.2019.

    Pokazivanje moći je najčešći oblik zastrašivanja.

  • mangup@dj 07.03.2019.

    Ma i treba vas tužakati i uzimati velike odštete kad pišete i izjavljujete neprovjerene gluposti.

  • 07.03.2019.

    Je je osobna iskaznica je napravljena od sapuna kad je uzmeš potroši se i to treba razumjeti, osobito ako to traži policija koji bi trebali legitimirati sam izbjeglice koji nemaju nikakvih dokumenata,zanate ono" samo da ti ja nazovem jedan broj pa da te odmah skinemo iz službe".

Komentiraj...
Vidi sve komentare