To je to što me zanima!

Medvedev: Ako G7 zabrani izvoz Rusiji, raskinut ćemo sporazum o crnomorskom žitu iz Ukrajine

Članice skupine sedam najvažnijih industrijskih zemalja svijeta (G7) razmatraju gotovo potpunu zabranu izvoza u Rusiju, izvijestila je prošli tjedan japanska novinska agencija Kyodo pozivajući se na izvore japanske vlade
Vidi originalni članak

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je u nedjelju da će Moskva, ako skupina G7 zabrani izvoz u Rusiju, odgovoriti raskidom ugovora o izvozu crnomorskog žita iz Ukrajine.

Članice skupine sedam najvažnijih industrijskih zemalja svijeta (G7) razmatraju gotovo potpunu zabranu izvoza u Rusiju, izvijestila je prošli tjedan japanska novinska agencija Kyodo pozivajući se na izvore japanske vlade.

POGLEDAJTE VIDEO: Nova ruska kampanja

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Rusija je više puta zaprijetila da će odustati od sporazuma o žitu koji bi se trebao obnoviti jer postojeći istječe 18. svibnja.

"Ta ideja idiota iz G7 o potpunoj zabrani izvoza u našu zemlju lijepa je jer implicira recipročnu zabranu uvoza iz naše zemlje, uključujući kategorije robe koje su najosjetljivije za G7", rekao je Medvedev u objavi na Telegramu.

ŠEST TENKOVA Španjolska poslala Ukrajini borbene tenkove Leopard 2

"U tom slučaju za njih će prestati posao sa žitom - i mnoge druge stvari koje im trebaju", dodao je.

G7 navodno razmatra potpuno preokrenuti svoju strategiju sankcija tako da se izvoz u Rusiju automatski zabrani, osim u slučaju robe koja je uključena u popis proizvoda koji se smiju slati u zemlju.

'TREBAJU ZA PREGOVARAČKI STOL' Brazilski predsjednik Lula: 'Ne želim nikome ugoditi svojim stavom o ratu u Ukrajini'

Prema sadašnjem okviru, roba se smije prodavati Rusiji osim ako je eksplicitno navedena na crnoj listi.

Medvedev, dugogodišnji saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, ujedno je Putinov zamjenik predsjednika u Vijeću sigurnosti i na čelu je vladine komisije za proizvodnju oružja za rat u Ukrajini.

BORBA KOD BAHMUTA Ukrajinski zapovjednik: 'Provodimo aktivnu obranu i ponovno zauzimamo položaje'

Moskva se više puta pobunila protiv uvjeta crnomorskog sporazuma o žitu - jedinog važnijeg diplomatskog pomaka tijekom rata u Ukrajini. Rusi su već naznačili da će odustati od sporazuma prije 18. svibnja ako Zapad ne ukine ograničenja na ruski izvoz poljoprivrednih proizvoda i gnojiva.

G7 je u nedjelju pozvao na "produljenje, punu provedbu i proširenje" sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora, izvijestili su ministri poljoprivrede skupine u priopćenju.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 23.04.2023.

    Prezivjet cemo da bi Vraga unistio moras Apatinentirat,Rusiju na najjace ozolirat od ostatka svjeta oni nisu S.Koreja oni nece trpit Diktatora tako da ce oni sami brzo skinuti putlera. Oz Ukraine zito preko Poljske Madjarske ITD.

Komentiraj...
Vidi sve komentare