To je to što me zanima!

Međimurski župan Posavec je smanjio plaće sebi i kolegama

Zvijezda HNS-a: S ušteđenih 550.000 kuna župan Matija Posavec (33) je do kraja godine osigurao besplatan prijevoz srednjoškolcima, kojih u Međimurju ima 2400
Vidi originalni članak

Vlada je prošli tjedan odlučila smanjiti iznos kojim će se do kraja godine subvencionirati prijevoz učenika vlakom i autobusom. Za prijevoz oko 2400 međimurskih srednjoškolaca mjesečno će iz državnog proračuna stizati oko 250.000 kuna manje.

- Nisam razmišljao ni trenutka - rekao je Matija Posavec (33). Međimurska županija iz svog će proračuna pokriti razliku tako da će prijevoz za srednjoškolce i dalje biti besplatan.

- Taj novac osigurao sam prethodnim smanjenjem svoje plaće i plaća svojih djelatnika - kazao je Posavec. 

Kada je preuzeo vlast od dotadašnjeg župana i povjerenika prethodno raspuštene međimurske organizacije SDP-a Ivice Perhoča, dočekalo ga je iznenađenje jer mu do tada nisu bili dostupni svi dokumenti županije. Uvidom u sve spise utvrdio je da je županija debelo u minusu, čak malo više od 30 milijuna kuna.

Odmah je krenuo s radikalnim mjerama štednje. Od kolovoza je smanjen broj upravnih odjela u županiji, broj pročelnika smanjen je s devet na pet, ukinuta je cipelarina, smanjen je regres, odlaskom dvoje djelatnika smanjen je broj zaposlenih te je za 10 posto smanjena osnovica za plaće .

- Uz to u svim školama, a riječ je o sedam srednjih i 30 osnovnih, osigurani su prilazi i WC-i za invalide - rekao nam je Posavec.

Pusić ga je svrstala među buduće najbliže suradnike?

Kao magistar prometa Posavec je osjetljiv na opasnosti pri kretanju i stradanje učenika na cestama, pa je povezao sve institucije, posebno policiju. Kreativnim projektima traži od države sav raspoloživ novac za gradnju planiranih sportskih objekata, pa je tako već osigurao 2,5 milijuna kuna za daljnju rekonstrukciju čakovečke gimnazije “Josipa Slavenskog”. Gradnja sportskih dvorana, gdje učenici mogu korisno iskoristiti slobodno vrijeme, jedan je od županovih prioriteta.

Smatra da su mladi obrazovani ljudi jedino jamstvo i budućnost Hrvatske. Da u svim sferama života svojim znanjem i angažmanom Posavec pliva kao riba u vodi, prepoznao je i vrh državnog HNS-a, pa ga je, prema neslužbenim informacijama, i predsjednica Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić svrstala među svoje najbliže buduće suradnike.

- O tome ne bih još ništa komentirao. Dužan sam najprije svojim Međimurcima opravdati povjerenje - zaključio je župan Matija Posavec. 

Idi na 24sata

Komentari 41

  • DarinkoSimic 05.09.2013.

    dobar i plemenit potez.

  • Andyk 05.09.2013.

    Kad bi svi u vladi slijedili njegov primjer, mi bi bili "bogatija" država.. Samo njemu savjetujem da ostane takav kakv je..

  • 05.09.2013.

    Vrh sante, što se tiče ušteda. Ako već želite uštediti, onda svi volontirajte, ne uzimajte službene aute, skinite ta Armani odijela, ne koristite reprezentaciju. Onda možemo govoriti o uštedama.

Komentiraj...
Vidi sve komentare