To je to što me zanima!

Meksiko izglasao odluku o nacionaliziranju zaliha litija

Predsjednik Senata Ricardo Monreal i stranka na vlasti Pokret nacionalne obnove (Morena) istaknuli su da je ovo "povijesni dan" za Meksiko
Vidi originalni članak

arlament je u utorak nacionalizirao vađenje litija u Meksiku, a stručnjaci ističu da se ne zna točno kolike su zalihe tog minerala nužnog u proizvodnji električnih baterija.

Većina predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora (ljevica) konačno je u Senatu donijela zakon koji zabranjuje daljnje davanje koncesije na vađenje litija koji je proglašen "nacionalnom baštinom".

Predsjednik Senata Ricardo Monreal i stranka na vlasti Pokret nacionalne obnove (Morena) istaknuli su da je ovo "povijesni dan" za Meksiko.

ISTINA O UTJECAJU NA OKOLIŠ Misterij litija: Zbog njega u Srbiji ruše Vučića, a stvorili su ga vulkani prije 30 mil. godina

Zakon je dan ranije prihvaćen u Zastupničkom domu.

Između dvaju glasovanja predsjednik iz redova ljevice izjavio je u utorak ujutro da će njegova vlada "preispitati" već dodijeljene koncesije.

"Još nema podataka o postojećoj količini litija. Nije sigurno da imamo količine koje nam mogu donijeti korist", ocijenio je predsjednik Meksičke rudarske komore (CAMIMEX) Jaime Gutierrez.

POBUNA U BIH Građani su protiv istraživanja nikla, kobalta i litija

Ocijenio je za radio Heraldo da reforma "nije potrebna" i da će stvoriti "nesigurnost" za ulagače u rudarskom sektoru.

Australija, Čile, Argentina i Kina su glavni svjetski proizvođači litija. Australija ga je u 2019. proizvela 42.000 tona, pokazuju neke statistike.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • ichbin2 20.04.2022.

    pametno i na vrijeme

Komentiraj...
Vidi sve komentare