To je to što me zanima!

Meksiko je na oprezu: Vulkan izbacuje pepeo, avioni ne lete

Iako meksičke vlasti uvjeravaju kako pepeo aktivnog Popocatepetla nije stigao do glavnog grada, aviokompanije su obustavile letove.Vulkanski pepeo uništava motore
Vidi originalni članak

Četiri američke zrakoplovne kompanije obustavile su letove za Mexico City u četvrtak nakon što je vulkan Popocatepetl 80 kilometara od glavnog grada počeo izbacivati lavu i pepeo, piše NBC News. Do sada su to American Airlines, U.S. Airways, Delta Air Lines i Alaska Air Group.

- Kompanije su same odlučile obustaviti letove, ali zračna luka je otvorena - rekao je glasnogovornik Andres Gomez. Meksička aviokompanija AeroMexico na kratko je odgodila letove u četvrtak ujutro. 

Nema opasnosti od erupcije?

Vulkan Popocatepetl aktivan je posljednjih godina. Vlasti su podigle razinu upozorenja, ali do sada nije bilo evakuacija. Iako je rizik u 'žutom', drugoj po redu jačini, koordinator nacionalne službe Luis Felipe tvrdi kako nema opasnosti od erupcije. 

Vulkan nadimka Don Goyo izbacio je pepeo koji je stigao do glavnog grada. Do sada nije viđen na aerodromu. Vulkanski pepeo oštećuje avionske motore. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • nimbus 05.07.2013.

    apostoli znaju zašto

  • emma123 05.07.2013.

    Popocatepetl - još od malena me je zainteresirao svojim imenom....

Komentiraj...
Vidi sve komentare