To je to što me zanima!

Menadžer za pobjedu: Hrvat vodi Hillary do Bijele kuće

On je besprijekoran profesionalac i prijatelj, rekao je Steve Duprey za Mikea Vilacicha, voditelja kampanje Hillary Clinton za državu New Hampshire
Vidi originalni članak

On je besprijekoran profesionalac i prijatelj, rekao je Steve Duprey za Mikea Vlacicha, voditelja kampanje Hillary Clinton u New Hampshireu.

Hrvat Mike Vlacich zaposlen je kao glavni menadžer predsjedničke kampanje Hillary Clinton za državu New Hampshire. Njegov je otac došao u Ameriku 1995. godine, iste godine kad je i njegova majka došla u SAD iz Italije. Do desete godine živjeli su u New Yorku, nakon čega se obitelj seli u Concord u New Hampshireu. Otac mu je radio u tiskari, a majka je bila pomoćnica u školskom sustavu.

Nakon što je 2000. godine kampanjom doveo do reizbora Jeanne Shaheen za senatoricu, bilo je očekivano da će u nekom trenutku doći do veće kampanje, poput predsjedničke.

- To je težak posao, mora se potruditi da demokratski glasači ostanu motivirani - rekao je Nick Clemons, šef Hillaryna stožera iz 2008. godine.

Očekuje se da će Vlacich svojim iskustvom pridonijeti podizanju broja glasova za Clinton u New Hampshireu.

Duprey je član Nacionalnog odbora Republikanske stranke, stoga je iznimno značajno što je odlučio pohvaliti kolegu iz suparničkog tima.

- Vlacich nije poput drugih političara koji samo rade na kampanji, ne vodeći računa o ljudima s kojima surađuju - dodao je Duprey.

I političar Colin Van Ostern, iz izvršnog vijeća New Hampshirea, smatra da je Vlacich odličan izbor za Hillary Clinton.

- Znamo se 14 godina, oni su odlična kombinacija - rekao je Van Ostern.

Kako Vlacichevi kolege kažu, tijekom 20 godina u politici on nije stekao niti jednog neprijatelja. U braku je s Liz Purdy, političkom konzultanticom, i imaju dvije kćeri.

Predsjednički kandidati u SAD-u imaju povjerenje u Hrvate na visokim pozicijama u kampanjama. Američki predsjednik Barack Obama izabrao je Capriciju Penavic Marshall (45), Amerikanku hrvatskog podrijetla, za šeficu protokola. Njezin otac Frank Penavic, Hrvat iz Širokog Brijega, 1960-ih godina odselio se u Cleveland, gdje se vjenčao s Meksikankom, Capricijinom majkom. Capricia, koja je diplomirala političke znanosti i pravo, u vrijeme predsjednika Billa Clintona postala je šefica Bijele kuće. Imala je samo 32 godine te je ušla u povijest kao najmlađa šefica predsjednikove rezidencije. Capricia Penavic Marshall bila je i u kampanji Hillary Clinton kad se bivša prva dama natjecala za mjesto senatorice 2006.

Ovu predsjedničku kampanja uglavnom opisuju kao napetu, prljavu i punu podlih momenata. Tako je i sinoćnja debata od sat i pol bila prilično neprijateljska, obojena optužbama i pokušajima da svaki kandidat opravda svoje afere. Debata je bila na Sveučilištu Washington u St. Louisu, a kandidati su na početku odbili rukovati se jedno s drugim. Potvrdili su da imaju suprotna mišljenja o gotovo svim temama. Vezano za snimku iz autobusa na kojoj je Trump rekao kako hvata žene za spolne organe bez njihova pristanka, Trump se ispričao i rekao kako mu je nelagodno zbog toga, no kako se samo radilo o “razgovorima iz muške svlačionice’’.

- Mrzim to što sam napravio i sram me, ali eto, to sam rekao usput. Nisam ponosan na to, ali ono što je Bill Clinton radio ženama mnogo je gore - rekao je Trump.

O korištenju privatnog e-maila dok je bila državna tajnica, Clinton je rekla da nikakav povjerljiv materijal nije završio u pogrešnim rukama. Trump je rekao da će, bude li izabran, imenovati posebnog tužitelja da provede istragu o Hillary Clinton jer je ona dovela u opasnost nacionalnu sigurnost.

- Dobro je da netko s temperamentom poput Donalda Trumpa nije zadužen za provođenje zakona u našoj zemlji - rekla je Hillary Clinton.

Na to je Trump rekao kako je njezin kut gledanja takav jer bi ona u tom sustavu završila u zatvoru. Sukobili su se i na pitanju o navodnim ruskim hakerskim napadima, o zdravstvenom osiguranju, poreznom sustavu te pitanjima o muslimanima. Ipak, na kraju debate su se tenzije očito smirile jer su se kandidati tad rukovali.

Zbog uvredljive snimke koja je za vikend procurila u javnost Trumpova je popularnost bila poljuljana, ali debata je pridonijela da donekle osvjetla svoj obraz. Ipak, prema rezultatima anketa, veći broj gledatelja smatra kako je Clinton pobijedila.

- Uvijek izbori u SAD-u snažno utječu na političku arenu svih članica NATO saveza. Također, snažan utjecaj SAD ima na sve zemlje koje su u geopolitičkom prostoru podložnom njihovu interesu. Hrvatska spada u obje skupine - objašnjava Davor Gjenero, politički analitičar.

Gjenero spominje kako je Hillary Clinton upućenija u važnost geopolitičke pozicije zemalja, a i kako je još od Roosevelta suradnja Hrvatske i SAD-a bila bolja dok su na vlasti bili demokrati. Također, Hrvatska je iseljenička zemlja koja ima brojnu dijasporu u SAD-u - zaključuje Gjenero.     

Našli nešto pozitivno jedno o drugome

Posljednje postavljeno pitanje na drugoj predsjedničkoj debati zateklo je Hillary Clinton i Donalda Trumpa nespremne. Čovjek iz publike tražio je od njih da kažu o svom protivniku nešto što kod njega poštuju. Nakon pola sata prekidanja, vrijeđanja i niskih udaraca, ovo je došlo kao šok. Clinton je rekla da poštuje njegovu djecu, iako se ne slaže s mnogim Trumpovim djelima, smatra da mnogo o čovjeku govori to kako odgoji djecu, i da su njegova djeca uspješni i dobri ljudi. Trump je za protivnicu rekao da veoma poštuje to što ona nikad ne odustaje, što je veliki borac.     

Idi na 24sata

Komentari 58

  • fallout2 12.10.2016.

    hrvat ? jeli zna ijednu riječ hrvatskoga ? nek pokaže hrvatsku na mapi, bar nek pogodi kontinent.

  • avim 12.10.2016.

    Kako vas nije sramota zvati Amerikanca ,,hrvatom,,kada covjek niti nezna gdje je Hrvatska,covjek je Amerikanac porjeklom iz Hrvatske,,kada cete shvatiti da puno ljudi nisu oni kojim bi vi i ova politika htjeli

  • Soliterba 12.10.2016.

    Ima li ovaj novinar srednju skolu? Pa ovo je sramota od clanka .. . Takva aljkavost katafakingstroga... .

Komentiraj...
Vidi sve komentare