To je to što me zanima!

Mesić oduzeo odlikovanja generalu Ivanu Koradeu

Peterostrukom ubojici, umirovljenom generalu Ivanu Koradeu, oduzeta su odlikovanja koja je dobio za svoje sudjelovanje u Domovinskom ratu
Vidi originalni članak

Odluku o oduzimanju Koradeovih odlikovanja donio je predsjednik Stjepan Mesić, koji se pritom pozvao na odredbu članka Zakona o odlikovanjima i priznanjima. Zakon mu daje ovlast da to učini ako nositelj odlikovanja postupa protivno pravnom poretku ili moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj. Koradeu je oduzeo šest odlikovanja - Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Josipa Jelačića, Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, Red hrvatskog trolista, Red hrvatskog pletera i Spomenicu domovinske zahvalnosti. Mesićevu odluku objavili su u posljednjem broju Narodnih novina. Iako su ga pokopali bez vojnih počasti, čin generala mu nije oduzet jer se to može učiniti samo vojno djelatnoj osobi, a Korade je umirovljen 1997. Predsjednik Mesić već je tada najavio da će Koradeu oduzeti odlikovanja, ali je izjavio i da nije loš prijedlog da se promijene zakonski propisi kako bi se omogućilo da se "činovi oduzimaju zbog nečasnosti i nakon što se ode u mirovinu".

Idi na 24sata

Komentari 20

  • cvrcak3004 30.04.2008.

    admine zašto si mi izbrisa komentar, jer je istina voda duboka

  • cvrcak3004 30.04.2008.

    admine obrisao si mi komentare koji nikoga nisu vrijeđali .... samo su bili istiniti a i ti si se pokazao da te istina baš i ne zanima previše ..

  • cvrcak3004 30.04.2008.

    svaka čast PODGORČINA !!!!!!!!!!!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare