To je to što me zanima!

Mesić: Samo naivci misle da je RS utemeljio BiH

Polemika između Mesića i potpredsjednika vlade Srbije Božidara Đelića oko BiH i Kosova obilježila je konferenciju o zapadnom Balkanu u Bruxellesu
Vidi originalni članak

Mesić je u uvodnom govoru na konferenciji u Bruxellesu rekao da Hrvatska ustraje na tome da entiteti u BiH nisu države niti se smiju ponašati kao države.
- Posebni odnosi između entiteta i susjednih država, iako dopušteni Daytonom, nisu u funkciji jačanja BiH kao države. Hrvatskaje od takvih odnosa odustala - rekao je Mesić, ističući da je Hrvatska "nakon demokratskih promjena poslala nedvosmislenu poruku Hrvatima u BiH da svoju sreću trebaju tražiti unutar granica svoje domovine". Đelić je u govoru uzvratio da Beograd ne "govori bosanskim Srbima što da rade, ali da zato bosanskohercegovački Hrvati glasuju za Hrvatski sabor i za predsjednika, što nije slučaj sa Srbima". Tijekom rasprave Mesić je odgovorio da je hrvatski izborni zakon donesen davno, "u vrijeme kad se razbijala BiH".
- Samo naivci mogu misliti da je stvaranje Republike Srpske i Herceg-Bosne bilo u funkciji utvrđivanja BiH. Bosanskohercegovački Hrvati su i hrvatski građani te dok postoji taj izborni zakon, on se mora primjenjivati, premda ja nisam sretan zbog toga - rekao je Mesić. U raspravi o Kosovu Mesić je rekao da bi podjela te pokrajine bila opasna i da podjele nisu rješenje jer bi u slučaju da Srbi na sjeveru Kosova proglase neovisnost, i Albanci na jugu Srbije učinili to isto, a to bi onda značilo rat. - Nikakva podjela Kosova ne dolazi u obzir - rekao je Mesić. Đelić ga je pitao vrijedi li to i za Srbiju, istaknuvši da je Kosovo njezin sastavni dio i da nema pravo na samoodređenje, kao što su ga imale bivše jugoslavenske republike.
- Vi ste mlađi od mene pa ću vas poučiti. Kosovo je bilo konstitutivni dio jugoslavenske federacije - uzvratio je Mesić Đeliću.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare