To je to što me zanima!

Mesić za službenu pomirbu Hrvatske, Italije, Slovenije

Mesić odobrava čin koji bi odao počast nedužnim žrtvama na svim stranama, ali da se na istu razinu ne stave fašizam i oni koji su se protiv njega borili
Vidi originalni članak

Hrvatska bi bila za službeni čin pomirbe između Italije, Hrvatske i Slovenije u vezi sa strahotama počinjenima u Istri u Drugome svjetskom ratu, rekao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu koji će u subotu izaći u tršćanskome Il Piccolu, a prenosi talijanska agencija Ansa u petak. Mesić je rekao da odobrava čin koji bi "odao počast nedužnim žrtvama na svim stranama, pod uvjetom da se na istu razinu ne stave fašizam i oni koji su se protiv njega borili".
- Moramo priznati pogreške koje su sve strane učinile kako bismo izbjegli okretanje k onima koji žele reviziju povijesti šest desetljeća nakon Drugoga svjetskog rata, čime uništavaju jedinstvenu priliku (za pomirbu) - dodao je hrvatski predsjednik. Mesićeve riječi utiru put obnovi diplomatskih pregovora da se ustanovi zajednička memorijalna svečanost koja bi bila u Trstu, a na kojoj bi sudjelovali predsjednici svih triju zemalja. Planovi za takvu svečanost propali su u veljači prošle godine zbog spora oko masakra u fojbama, istarskim kraškim jamama, u koje su jugoslavenski partizani krajem Drugog svjetskog rata bacali Talijane. U veljači je talijanski predsjednik Giorgio Napolitano u govoru u povodu sjećanja na te masakre rekao da su oni bili posljedica krvoločne slavenske mržnje i plana aneksije koji je prevladavao mirovnim sporazumom iz 1947. i koji je poprimio zlokobne konotacije etničkoga čišćenja. Mesić je reagirao izjavom da su Napolitanove riječi pune natruha otvorenog rasizma, povijesnog revizionizma i političkog revanšizma. Prema tvrdnjama agencije Ansa, komunisti su mučili ili ubili 15.000 Talijana u Istri.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • 25sat 03.01.2009.

    Naravno da treba pomirba sa Kekecima, čim im uvedemo vinjete i ZERP !

  • sikorsky 03.01.2009.

    \"Hrvatska\"Prvo se pomiri sam sa sobom ,pojedi Kekec paštetu onda idi u crkvu gdje češ obnoviti svete zapovjedi i život če ti biti lakši.A mayhem26 ti si u pravo.Trepa pokopati crne historijske dane i zagledati se u budučnost.Jer vi Hrvati i mi Slovenci tako smo mali i neznatni za Italijane ko njihova Sicilija koju bi najradije izbrisali s obličja zemlje.

  • mayhem26 03.01.2009.

    Joj o cem ti pricas Mesicu......daj se orjentiraj na 2009,a ne na 1945..........

Komentiraj...
Vidi sve komentare