To je to što me zanima!

Metalni ubojica duž granice: Žica će ubiti i ugrožene vrste

Bez cijelog teritorija i međusobnog parenja broj jedinki risova, vukova i medvjeda drastično će se smanjiti. Stručnjak dr. Đuro Huber zabrinut je zbog posljedica
Vidi originalni članak

Ris je u najlošijoj situaciji. U Hrvatskoj je samo 40 jedinki, a ostane li žica uz granicu, taj bi se broj mogao prepoloviti.

Upozorava na to prof. Đuro Huber, naš poznati stručnjak za risove, medvjede i vukove. Kako kaže, Slovenija ima između 20 i 30 jedinki risova, pa je za očuvanje vrste nužno parenje slovenskih i hrvatskih. U protivnom ova bi se brojnost brzo mogla prepoloviti. Ugroženi su i vukovi, kaže prof. Huber, a postoji nekoliko čopora koji se kreću na teritoriju obje države. Vukovima treba kompletan teren da prežive, a na područje drugog čopora ne smiju ići jer to dovodi do sukoba u kojem životinje stradavaju. Vukovi su sad onemogućeni u normalnom funkcioniranju, što može biti pogubno za ovu ugroženu vrstu. Medvjed, kaže prof. Huber, ima najveći opseg kretanja, koji pokriva i do 1000 kvadratnih kilometara. Mnogi medvjedi iz Hrvatske, pojašnjava stručnjak, traže špilje za zimsku hibernaciju upravo u Sloveniji. Medvjed u proljeće, kad se pari i traži hranu, prijeđe i do 50 kilometara na dan. Zbog žice ove životinje to više neće moći.

- Direktive EU o zaštiti ugroženih vrsta i o tome da se ne smiju ugrožavati njihovi koridori vrlo su jasne, pa me čudi da Europska komisija ne reagira na postupak Slovenije - kaže prof. Huber te dodaje da ima informaciju kako su Slovenci ipak mjestimično počeli otvarati žičanu ogradu zbog životinja.

Većinom su u Gorskom kotaru

Risova je u Hrvatskoj oko 40, vukova oko 155, a medvjeda oko 1000. Žica bi ove ionako male brojke mogla drastično smanjiti. Ove životinje žive najviše u Gorskom kotaru.

Idi na 24sata

Komentari 123

  • liliana 20.12.2015.

    Bravo za Slovence,tako itreba,nemožeš prelazit granicu kako hoćeš.

  • Bistrica 20.12.2015.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • budalajlama 19.12.2015.

    Čudne li unije!!!! Umjesto otvorenih granica, članice se ograđuju bodljikavom žicom, umjesto da se , ako treba ogradi cijela EU. Ali nema šanse kad u takvoj uniji svaka država vodi svoju politiku.Čemu onda unija?

Komentiraj...
Vidi sve komentare