To je to što me zanima!

Mihaeli (11) presadili jetra, djevojčica i dalje kritično

Mihaeli Žmuk, na koju je pao gol, sedam sati su presađivali jetra na KB Merkur. Ona je u teškom stanju, jer su joj oštećeni gušterača i slezena...
Vidi originalni članak

Operaciju smo obavili, ali djevojčica je i dalje kritično. U sljedećih nekoliko dana će se vidjeti hoće li se oporaviti i hoće li organizam prihvatiti novi organ. Dodatni je problem što su joj od udarca stradali gušterača i crijeva, kaže vođa transplantacijskog tima KB-a Merkur, dr. Branislav Kocman.
- Mihaeli Žmuk (11), koju je u subotu u Lužanu Biskupečkom kraj Varaždina poklopio gol težak 100 kilograma, u utorak su presadili nova jetra. Operacija je počela oko 5 sati i trajala je sedam sati te je prošla bez problema - rekao je kirurg dr. Branislav Kocman. Novi, prijeko potrebni organ stigao je u noći na utorak oko 3 sata iz Njemačke. Isporučili su ga iz Eurotransplanta, europske organizacije za razmjenu organa. Donor jetara je imao 36 godina. Liječnici se nadaju da neće biti nikakvih problema jer su jetra stigla unutar 48 sati, od kada su djevojčici izvadili taj organ. Njezina jetra su cijela prsnula od prejakog udarca. Jetra su, pojašnjavaju liječnici, poput vrećice napunjene tekućinom koja se raspukne od jakog udarca. Djevojčica je više od dva dana živjela bez glavnog neutralizatora otrova u organizmu pa joj se stanje dodatno pogoršavalo iz sata u sat zbog toksina koji su joj se širili krvotokom.
Goran Kaniški, načelnik općine Gornji Kneginec, gdje je gol pao na Mihaelu, kaže da su neki golove samoinicijativno postavili na livadi koja ne pripada nikome.
Teške konstrukcije učvršćene su tek kamenjem, ali nisu utvrđene u zemlju. Općina je nakon ove nesreće najavila da će ih ukloniti jer su opasne. Financijski će pomoći obitelji Žmuk. No upozoravaju mještani, ovo nije prva nesreća s tim golovima. Prije pet godina je upravo ovaj gol pao na dječaka iz istog mjesta. Nitko ih do danas nije maknuo.


RODITELJI SU IPAK DOČEKALI DOBRE VIJESTI
Mihaelini roditelji, Josip i Draženka Žmuk, iznimno teško proživljavaju posljednje dane. Draženka neprestano plače i nekoliko puta joj je pozlilo. Shrvani su dočekali dobre vijesti iz Njemačke. Mlađem sinu (8) još nisu rekli što je s njegovom sestrom.

ORGANIZACIJA KOJA SPAŠAVA ŽIVOTE LJUDI
Hrvatska je punopravna članica Eurotransplanta od svibnja 2007. godine, a ujedno jedina zemlja članica izvan Europske unije. Na listi Eurotransplanta jetra u prosjeku čeka oko 800 pacijenata. Mihaela je posljednja dva dana imala prioritet.

.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • miroljubiv 16.06.2009.

    Dok ne padne gol na nekog malog sina lokalnog hdzovca-sdpeovca,neće maknut gol,ili zbetonirat temelje.

  • nebojsacolic 16.06.2009.

    ...mala Mihaela, svi smo uz tebe, izdrzi ,mozes ti to...

  • šamar 16.06.2009.

    pa ti daj djetetu da se igra na igralistu di je pridvidjeno za djecu! mislim...uzas! nadam se da ce mala biti dobro!

Komentiraj...
Vidi sve komentare