To je to što me zanima!

Milanović o Hypu: Morat će odgovarati svi oni upleteni

Zoran Milanović je rekao da oni koji su tad bili uz šefove i bojali se pitati odakle toliki novac, trebali su imati morala da to učine kad šefova nije bilo
Vidi originalni članak

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović današnju konferenciju za novinare započeo je kritiziranjem Vlade i najave izvanredne sjednice Sabora koja se planira za kraj kolovoza, a vezana je za rebalans proračuna.
- Ako se čekalo sedam mjeseci, mogli su pričekati i do 15. rujna i ne raditi državi dodatne troškove. Krajem 2009. donijeli su proračun. Tri i pol mjeseca kasnije obznanili su mjere gospodarskog oporavka, no donoseći taj program očito su smatrali da ne treba ništa učiniti s proračunom. Nas su time naveli da slobodno mislimo kako je riječ o kozmetičkoj mjeri - rekao je Milanović.
Istaknuo je da je Hrvatska već u drugoj polovici ove godine dosegla deficit od 8,5 milijardi kuna, a taj je iznos bio planiran do kraja 2010.
-  Hrvatska je jedna od nekoliko zemalja koje i dalje bilježe pad, a ostale se polako uzdižu iz financijske krize. Prema našim izračunima, do kraja godine, možemo očekivati deficit od oko 20 milijardi kuna - kaže Milanović. Ekonomist Branko Grčić napravio je plan kako stabilizirati javne financije.
- Ono što se treba napraviti je do 2013. smanjiti deficit ispod 3 posto, smanjiti porezna opterećenja građana i poduzeća, provesti reforme javne uprave, mirovinskog i zdravstvenog sustava te sustava socijalne skrbi - rekao je Grčić.
SDP smatra da bi uštedom od 10 posto na rashodnoj strani proračuna do kraja godine  deficit iznosio 13 milijardi kuna, a ne 20 kako bi iznosio sadašnjim proračunom. Spas vide u gospodarskom rastu, novim zapošljavanjima i rastu produktivnosti, a sva dodatna porezna opterećenja smatraju kobnim za gospodarstvo.


'ČAČIĆEV SLUČAJ I SPORAZUM NISU POVEZANI'
- Ono što se Čačiću dogodilo bila bi za svakog tragedija. To je osobito tragedija za obitelj koja je stradala, ali i za Čačića. Za sve koji mu unaprijed sude rekao bih im da to ne čine, jer se sutra to i njima može dogoditi. Sve u svemu, Čačićev slučaj i potpisivanje koalicijskog sporazuma nisu dvije povezane stvari.

AFERA HYPO: NISMO BILI DIO TOGA
- Srećom, ne znamo ništa i nismo bili dio toga, a oni koji jesu ili su sudjelovali, morat će odgovarati. HDZ je u Hrvatskoj 16 godina na vlasti. No, oni koji su za to vrijeme bili uz svoje šefove i tada su ih se bojali pitati odakle tolika količina živog novca, trebali su imati morala da to učine kad više šefova nije bilo. Ako nisu vidjeli, onda nisu u stanju ni voditi državu - zaključio je Milanović.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • ispravak netočnog navoda 14.08.2010.

    Računica je jednostavna: povoljni krediti svima - povečanje potrošnje - povečanje proizvodnje - nova radna mjesta = izlazak iz krize jednostavno..... ali da zaboravih... ova nasposobna vlada nema moć logičnog zaključivanja i da... naša vlada ne kontrolira večinu banaka u RH zajeb...... nema nam pomoći..... država bankrotira, neka više to izgovore na glas

  • user_38602 14.08.2010.

    on je u pravu 100% a vi idalje ga blatite !!!!!

  • ispravak netočnog navoda 14.08.2010.

    Ljudi moji, pa kaj je vama?! Zar nitko nije svijestan toga da ovo negdje mora jednom kulminirati i puknuti do kraja. Nema nam pomoći više, sada je već kasno za spas od bankrota države. I sami nas već polako pripremaju na to s onim \"na jesen će biti još teže\" ... za 2 - 3 mjeseca će država puknuti ko koštica. Očekuje nas možda i gore posljedice nego u Grčkoj! Da nismo rasprodali gotovo sve banke strancima koji nas sada tlače - jer mogu, država bi imala opciju za izlazak iz krize. Primjera radi, susjedna nam Slovenija ima vrlo povoljne kredite za građanstvo - 2 % kamate (dok je kod nas od 7 % na više) te gospodarstvenike.

Komentiraj...
Vidi sve komentare